Компании

все компании

"Об'єднана гірничо-хімічна компанія" офіційно спростовує поставки продукції до РФ

21 вересня 2022 року, 14:44
Державне ПрАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОДГХК), до управління якого передано Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВДМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.), офіційно спростовує поставки продукції до РФ та заявляє про відсутність будь-яких зв'язків із Росією.

Згідно із заявою ОГХК у середу, кінцеві споживачі продукції перевіряються не лише співробітниками компанії, а й спеціально створеною робочою групою з представниками Генпрокуратури та СБУ. Перед укладанням кожного контракту та відвантаженням продукції група аналізує текст договору, трейдерів та кінцевих споживачів.

"Тому звинувачення, наведені у ухвалі Печерського районного суду м.Києва від 8 вересня 2022 року, не відповідають дійсності і можуть розцінюватися як прояв тиску на компанію з метою дискредитації перед європейськими та американськими партнерами. Водночас поширення у ЗМІ недостовірної інформації про постачання концентрату ільменіту до Росії може призвести до зупинення роботи компанії через блокування ринку збуту", - констатується у заяві. ОГХК підтверджує свою позицію такими фактами. Іршанський ільменіт отримала американська The Chemours Company – складова DuPont.

Так, 19,8 тонн іршанського ільменіту було продано The Chemours Company. Про отримання вантажу свідчить лист компанії-замовника сировини, в якому йдеться про розвантаження іршанського ільменіту в американському порту з судна Mighty Maud та подальші плани щодо його використання. Компанія у своєму зверненні гарантує використання руди, що містить титан, у виробництві хімічної продукції. Йдеться, зокрема, про автомобільну, лакофарбову, електронну та інші сфери виробництва.

The Chemours Company також окремим пунктом підтверджує гарантії непередачі "ні в якому разі" іршанського ільменіту до РФ та інших країн, що знаходяться під українськими торговими санкціями. Покупець сплатив усі кошти. "Станом на момент ухвалення судового рішення одержувач здійснив 100% оплати.

Фінальна сума контракту з продажу 19.8 метричних тонн концентрату ільменіту становить $7 млн. Торговий агент BioProfTech переміг на онлайн-аукціоні", - йдеться в прес-релізі. Щодо польської компанії BioProfTech прес-служба вказує на те, що її було обрано на прозорому електронному аукціоні.

Продаж товару торговому агенту відбувся з умовами 100% передоплати. Сумарна вартість товару склала $350/тонна продукції. Для порівняння: вартість, яку пропонує The Chemours Company безпосередньо ОГХК без торгового агента, становить менше $300/тонна, і це з відстрочкою платежу від 3 до 6 місяців. "Таким чином, усі звинувачення надумані і не відповідають дійсності.

Водночас цілеспрямовані спроби підірвати авторитет ОГХК загрожують фінансовими втратами компанії через репутаційні ризики перед іноземними партнерами", - наголошується в заяві. І додається, що сьогодні кожен сплачений долар за українські товари є зброєю для захисту у війні проти російських окупантів.

"Тому ми завжди будемо надійними гравцями на ринку цивілізованих держав, де не місце Росії та іншим країнам-ізгоям. ОГХК спільно з Фондом держмайна України та правоохоронними органами і надалі вживатимуть усіх заходів щодо недопущення співпраці з окупантами та запобігання постачанню продукції до Росії" , - резюмується у заяві.

The Chemours Company – всесвітньо відома американська хімічна компанія зі штаб-квартирою у Вілмінгтоні, штат Делавер, США. Компанія заснована у липні 2015 року як відділення від DuPont – найбільшого світового виробника хімічної продукції, створеного у 1802 році.

ДП "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" розпочало фактичну діяльність із серпня 2014 року, коли уряд України ухвалив рішення про передачу йому в управління майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (ВДМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (ІГЗК, Житомирська) обл.). Раніше ці комбінати були в оренді у структури Фірташа.

Потім підприємство було перетворено на ПАТ, а потім – у ПрАТ. Уряд у серпні 2016 року вніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації у 2017 році. Її термін кілька разів відкладали, а конкурс двічі зривався. ОГХК реалізує продукцію більш ніж у 30 країнах світу і є одним із найбільших у світі виробників титанової сировини, займаючи 4% світового ринку. Основними ринками збуту є ЄС, Китай, Туреччина, а також США та країни Африки. Компанія видобуває титанову руду.




Просмотров: 262
Другие новости