Компании

все компании

Вчені виявили скарби в уламках старого іспанського корабля

14 серпня 2022 року, 14:38
Вчені виявили скарб безцінних скарбів в уламках іспанського корабля віком близько 350 років.

Корабель "Нуестра-Сеньйора-де-лас-Маравільяс" затонув в 1656 після того, як зіткнувся з іншим судном і врізався в кораловий риф біля Багамських островів. На його борту знаходилися скарби, деякі з яких були зарезервовані як королівський податок для короля Філіпа IV. При цьому корабель вагою 891 тонну перевозив більше вантажу, ніж зазвичай, тому що йому також було доручено транспортувати скарби, витягнуті з іншого корабля, який затонув на два роки раніше.

У період з 1650-х по 1990-ті було зроблено кілька досить успішних спроб дістати дорогоцінний вантаж із затонулого судна. За цей час з уламків витягли майже 3,5 млн. предметів. Однак знахідки, що стали результатом дворічної експедиції, яка розпочалася у 2020 році, пропонують свіжий погляд на життя на борту судна.

Дослідники співпрацювали з місцевими дайверами, археологами та іншими експертами, і тепер перебувають у процесі “реконструкції таємниці того, як корабель зазнав аварії та розвалився на частини”, повідомив морський археолог проекту Джеймс Сінклер.

Використовуючи технології дистанційного зондування, такі як гідролокатор і магнітометри, Allen Exploration, яка займалася проектом, відстежила "довгий і звивистий слід з предметів", розкиданих 13-кілометровою ділянкою океанського дна, додав у свою чергу засновник компанії Карл Аллен.

Серед знахідок виявились золотий філігранний ланцюг довжиною 1,76 метра і кілька прикрашених дорогоцінним камінням підвісок, які колись належали лицарям багатовікового релігійного та військового Ордену Сантьяго. Одна із золотих підвісок прикрашена великим овальним колумбійським смарагдом і дюжиною менших смарагдів. Експерти вважають, що вони можуть представляти 12 апостолів поряд із Хрестом Святого Якова. Також було виявлено три інші лицарські підвіски, у тому числі одна у формі золотої раковини гребінця.

“Коли ми дістали овальний смарагд та золоту підвіску, у мене перехопило подих. Те, що ці крихітні підвіски пережили ці жорсткі води, і що ми змогли знайти їх – це диво Маравільяс, - розповів Аллен.

Окрім іншого, кораблі було виявлено китайську порцеляну та глеки для оливок, а також срібну рукоятку меча. За словами Аллена, частина цінного вмісту галеону могла бути контрабандою.

Предмети, виявлені командою Аллена, зберігатимуться у Морському музеї Багамських островів, що відкрився 8 серпня у другому за величиною місті карибської країни, Фріпорті.




Просмотров: 2188
Другие новости