Компании

все компании

Верховна Рада ухвалила оновлений закон про приватизацію

29 липня 2022 року, 10:00
Верховна Рада у четвер ухвалила оновлений закон про приватизацію (№7451), який переведе велику приватизацію на аукціони "Прозорро" без радників, прискорить малу приватизацію та зніме низку проблемних питань.

"За" проголосувало 233 депутати за необхідного мінімуму 226, йдеться в інформації на сайті парламенту.

"Щодо великої приватизації. Головне, що змінили: ми переводимо всю велику приватизацію на "Прозорро". Усі процедури прописали так, як це є у малій приватизації", – назвала раніше в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" одне з головних нововведень та. о. голови Фонду держмайна Ольга Батова

За її словами, велика приватизація у тому вигляді, в якому вона була і в якому відбувається зараз, показала неефективність радників. Серед претензій до них керівник Фонду наголосила на тривалій підготовці об'єкта до приватизації; дублювання операцій з потенційними покупцями, зокрема щодо аудиту; потенційні корупційні ризики ангажування одним із потенційних покупців.

"Законопроектом пропонується, що Фонд робитиме віртуальну татку (кімнату даних) з усією інформацією про підприємство: всі чинні договори, судові справи, фінансова звітність - повністю викладаємо та даємо кожному потенційному покупцю три місяці, щоб він самостійно зробив аудит", - описала пропоновану нову процедуру керівник ФДМ.

Стосовно малої приватизації вона вказала, що закон додатково спрощує процедури, наприклад, вводить онлайн підпис протоколу аукціону, скорочує весь процес з моменту оголошення аукціону і до підписання договору до двох місяців, вводить можливість у ряді випадків обходитися без АМКУ, скасовує вимогу про публікацію газеті "Відомості приватизації".

"Крім того, передбачили дуже важливу зміну, яка буде діяти завжди: щоб оплата за об'єкт здійснювалася до підписання договору – після проведення аукціону та підписання протоколу, але до підписання договору", – наголосила керівник ФДМ. За її словами, є кілька випадків, особливо з аукціонів, що відбулися наприкінці лютого, що покупці не хочуть платити, аргументуючи форс-мажорними обставинами.

Ще однією важливою нормою вона назвала можливість продажу об'єктів з арештами, що дозволить кредиторам нарешті отримати свої кошти. "Ми пропонуємо перереєструвати право власності на того, хто виграв на "Прозорро", але всі арешти збережуться до того моменту, поки новий власник не погасить заборгованості", - пояснила вона.

"У переліку на приватизацію на сьогоднішній день таких трохи більше 115 підприємств. Це ті, щодо яких вже ухвалено рішення про приватизацію, і вони готові до приватизації, але ми не можемо їх продати, тому що вони в арештах. Загалом в управлінні таких об'єктів набагато більше, - сказала Батова.

По материалам: Інтерфакс-Україна





Просмотров: 447
Другие новости