Компании

все компании

Структура інвесторів на ВФБ в 2014 році

26 лютого 2015 року, 17:35
  • В минулому році частка іноземних інвесторів в торгівлі акціями на Головному ринку ВФБ склала 49% (+2% порівняно з минулим роком), інституційних інвесторів - 38% (без змін порівняно з минулим роком), і індивідуальних інвесторів - 13% (-2% порівняно з минулим роком).
  • Індивідуальні інвестори продовжили відігравати головну роль на ринку NewConnect, склавши 70% торгівлі (+1% порівняно з минулим роком). Частка інституційних інвесторів склала 23% (-1% порівняо з минулим роком), в той час як частка іноземних інвесторів скала 7% (без змін порівняно з минулим роком).
  • Частка польських інституційних інвесторів в торгівлі опціонами зросла другий рік поспіль, що говорить про професіоналізацію торгвлі в цьому сегменті.
Головний ринок ВФБ

Частка іноземних інвесторів в торгівлі акціями на Головному ринку ВФБ в 2014 році була найбільшою, так само, як і в попередні роки. Вона склала 49% в 2014 році. Частка іноземних інвесторів в торгівлі зросла на 2% в першому півріччі 2014р. до 49%.

Частка польських фінансових інститутцій у торгівлі акціями склала 38% в 2014 р., так само, як і в 2013 році. Інвестиційні фонди лідирують серед польських інвестиційних інвесторів в другому півріччі 2014 р. (35%), випереджаючи маркет-мейкерів (28%) і пенсійні фонди (18%).

Частка індивідуальних інвесторів склала 13% в 2014 р. Їх частка в торгівлі на Головному ринку акцій зменшилась до 13% в першому півріччі 2014 р., що продовжило кількарічний тренд падіння частки індивідуальних інвесторів.

Таблиця 1. Структура інвесторів на Головному ринку акцій

Джерело: дослідження ВФБ

Джерело: дослідження ВФБ

NewConnect

На ринку NewConnect, індивідуальні інвестори, як і раніше, відігравали головну роль на ринку, склавши 70% торгівлі в 2014р. Іноземні інвестори згенерували 7% торгівлі за цей період. Частка польських інституційних інвесторів склала 23% в 2014 р. (на 1% більше ніж в 2013 р.). Так само як і на Головному ринку, серед польських інвестиційних інвесторів в 2014 р. найбільшою була група інвесторів, що складається з інвестиційних фондів і нараховувала до 41% торгівлі акціями в другому півріччі 2014 р.. Пенсійні фонди суттєво знизили свої інвестиції на ринку і згенерували 4% від торгівлі інвестиційних інвесторів (15% в першому півріччі 2014 р.).

Таблиця 2. Структура інвесторів на NewConnect

Джерело: дослідження ВФБ

Джерело: дослідження ВФБ

Ринок деривативів

Польські індивідуальні інвестори відіграли головну роль на ринку деривативів в 2014 році. Їх доля в торгівлі на ринку ф’ючерсів склала 46% (на 4% нижче ніж в 2013 р.) і 47% на ринку опціонів, що на 10% більше, ніж в минулому році. Доля локальних і іноземних інституційних інвесторів в торгівлі ф'ючерсами склала 37% і 8%, відповідно. Іноземні інвестори згенерували 8% торгівлі опціонами в 2014 році, тоді як доля польських інвестиційних інвесторів склала 45%.

Таблиця 3. Структура інвесторів на ринку ф’ючерсів

Джерело: дослідження ВФБ

Джерело: дослідження ВФБ

Таблиця 4. Структура інвесторів на ринку опціонів

Джерело: дослідження ВФБ

Джерело: дослідження ВФБ

Детальні результати дослідження структури інвесторів в торгівлі фінансовими інструментами опубліковані на сайті ВФБ.

Біржа провела дослідження структури різних груп інвесторів (іноземні інвестори, польські інституційні інвестори, польські індивідуальні інвестори) в торгівлі фінансовими інструментами на ринку в другому півріччі 2014 р. Згідно застосованої методології,* частка кожної групи інвесторів базується на результатах дослідження польських брокерських домів, а річні дані базуються на піврічних показниках.

* Дослідження охопило 30 локальних членів ВФБ, які заповнили анкети, розповсюджені ВФБ. Респонденти вказали конкретні цифри. Структура іноземних клієнтів та Члени Біржі оцінювались за допомогою модифікованого методу. Активність маркет-мейкерів і компанії з управління активами були включені в категорію локальних іноземних інвесторів.


По материалам: Варшавская фондовая биржа





Просмотров: 1714
Другие новости