Компании

все компании

Україна торік недоотримала понад $40 млрд валютних інвестицій - експерт

13 лютого 2015 року, 16:04

В 2014 році українська економіка не отримала понад 40 мільярдів доларів валютних інвестицій через те, що інвестори злякалися ситуації на Донбасі та захотіли захистити свої капітали. Про це пише в матеріалі для "Українського тижня" економіст Любомир Шавалюк.

За даними Держстату, які наводить експерт, на початок жовтня минулого року прямі іноземні інвестиції (далі ПІІ - Ред.) в Україну (наростаючий підсумок запасу акціонерного капіталу з початку інвестування) становили $48,5 млрд, що на 17% менше, ніж на кінець 2013-го. Найбільші країни-інвестори мали такі показники: Кіпр – $15,1 млрд (-21%), Німеччина – $5,8 млрд (-8%), Нідерланди – $5,2 млрд (-6%), Росія – $3,0 млрд (-31%).

"Виходить, що найбільше війни в Україні злякалися росіяни, які раніше інвестували в нашу країну прямо з РФ чи опосередковано через Кіпр, та українські олігархи, для яких середземноморська острівна держава є найтрадиційнішим офшором", - пише Шавалюк.

"Унаслідок паніки інвесторів і їхніх дій, спрямованих на захист свого капіталу від найгіршого (це найбільше стосується учасників та адептів режиму Януковича), до травня надходження ПІІ взагалі були від’ємними. Лише в грудні вдалося вийти на рівень де-факто кризового 2013-го" - наголошує експерт.

За словами Шавалюка, відмова олігархів надалі спрямовувати кошти на фінансування українських активів, імовірно, суттєво обмежила обсяг валютних надходжень за кредитами та облігаціями, одержаними реальним сектором, і призвела до того, що Україна торік недоотримала за цією статтею $8–10 млрд, більша частина з яких таки потрапила б у нашу економіку, якби не війна.

"Можна з упевненістю говорити про те, що торік українська економіка недоотримала понад $40 млрд валютних надходжень порівняно з нормальними роками. Із цієї суми згідно з грубим підрахунком близько $20–25 млрд – капітал, виведений з України за 2014-й", - робить висновок економіст.

Згадана сума, наголошує експерт, більша за ту, яку щороку виводять олігархи за допомогою трансфертного ціноутворення (за різними оцінками, $5–20 млрд за рік), і, очевидно, значно менша від суми, яку, подейкують, украв режим Януковича ($70–100 млрд). Але вона цілком зіставна зі зміною сальдо фінансового рахунку, яке в 2013-му дорівнювало $18,6 млрд, а в 2014-му – мінус $8,4 млрд.

"Саме така різка метаморфоза стала наріжним каменем глибокого знецінення гривні та зубожіння населення", - зауважує Шавалюк.


По материалам: tyzhden.ua





Просмотров: 1364
Другие новости