Компании

все компании

Щоденний огляд ринку від КІНТО

26 січня 2012 року, 12:12
У середу, 25 січня, основні українські фондові індекси продемонстрували невелике зростання. Така достатньо невпевнена поведінка вітчизняних ринків була викликана змішаною динамікою основних світових фондових індексів. Учора більшість європейських індексів завершили торги в «червоній» зоні, в той час як американські – в «зеленій».
Обсяг торгів на фондовому ринку Української біржі сягнув 63,8 млн. грн., з яких на ринок заявок припало всього 9,9 млн. Акції більшості емітентів з індексу продемонстрували зростання в діапазоні 0,49-2,47%. Разом з цим, акції чотирьох емітентів (AZST, CEEN, ENMZ, STIR) втратили в ціні у середньому по пів відсотка. Порівняно низький обсяг торгів і достатньо непевна динамка цін ще раз підтвердили невизначеність ринку щодо подальших процесів у світовій фінансовій системі, і в тому, який вплив вони матимуть на глобальну та вітчизняну економіку. Це питання є основним на порядку денному відкритого вчора економічного форуму в Давосі. Всі чудово розуміють, що кризу державних фінансів, яка спостерігається в Європі, вирішити буде не так легко, оскільки мова йде про інтереси на національних рівнях, і поступитися ними ніхто не захоче.
У четвер, 26 січня, станом на 10 годину азійські індекси торгуються різнонаправлено, а ф'ючерси на основні американські фондові індекси показують невелику від'ємну динаміку. Схоже, що сьогодні на українському фондовому ринку різкої зміни в значенні індексів ми, як і вчора, не побачимо.
 
Акції Нижньодніпровського трубопрокатного заводу групи «Інтерпайп» (далі – НТЗ) продовжують знаходитися на рівнях, близьких до локальних мінімумів, – 2,5 грн. за акцію. При цьому акція досить слабо реагує як на зростання, так і на падіння ринку. Це означає, що на даний момент рівень цін акції НТЗ є дуже низьким, так що учасники ринку не бачать необхідності продавати акцію при таких рівнях, однак, з іншого боку, наразі немає достатньої кількості позитивних факторів, які б дозволяли очікувати зростання курсу цінних паперів НТЗ. Тож, в цілому за 2011 р. акції НТЗ знизились на 30% більше, ніж ринок. З початку ж 2012 р. акції отримали доходність 10%, таким чином, формально перегравши індекс УБ (-3,4%). Емітент торгується на ринку котирувань Української біржі, обсяг торгів його акціями за останні три місяці склав близько 150 тис. грн. (без урахування РЕПО угод).
Якщо аналізувати поточну ситуацію з акцією, то слід звернути увагу на наступні фактори, що впливають на ціну акцій та впливатимуть в майбутньому. По-перше, у 2011 році завод продемонстрував менше зростання обсягів виробництва трубноколісної продукції (+11%, 2011/2010) порівняно з 2010 р (+55%, 2010/2009), але в 2009 році була досить низька база для порівняння. В минулому році завод виробив 406 тис. тонн сталевих труб та 171 тис. тонн залізничних коліс. По-друге, ціни на продукцію заводу протягом 2011 року зросли на 23% р/р. Це дозволило НТЗ покращити рівень своєї прибутковості – рентабельність EBITDA зросла з 7% 2010 р. до 10% в 2011 р. (оцінка КІНТО). По-третє, незважаючи на орієнтацію російських виробників на внутрішній ринок, Україна поки що зберігає за собою провідну роль в російському імпорті труб (в 2010 році близько 50%), приблизно половину яких складає продукція групи «Інтерпайп».
Ринкові коефіцієнти EV/S2011п на рівні 0,33; EV/EBITDA2011п – 3,3; EV/тонну2011п – $500 на тонну. Такі показники є низькими, як порівняно з компаніями-аналогами, так і з історичними показниками НТЗ.
Ризики пов’язані з акціями НТЗ нікуди не зникли: борги групи реструктуризовані, але їх величина не зменшується; можливість збільшення розміру квот на поставку сталевих труб до Росії поки що не проглядається (розмір квоти на першу половину поточного року для всієї групи складає 150 тис. тонн сталевих труб); кількість акцій НТЗ у вільному обігу зменшена.
Тому ми вважаємо, що в короткостроковому періоді від акцій Нижньодніпровського трубопрокатного заводу дуже важко очікувати хорошої і стійкої доходності, однак у довгостроковій перспективі ці акції мають високий потенціал.

Виходячи з власного бачення розвитку емітентів та доходності цінних паперів, про які йдеться в цьому документі, аналітики ТОВ «КІНТО, Лтд» присвоюють акціям рейтинги. Рейтинги, наведені вище в таблиці, мають наступний зміст:
Вище ринку присвоюється акції, якщо її очікувана доходність протягом одного року (у таблиці - потенціал) перевищує очікувану доходність індексу Української біржі на цьому ж інтервалі на 10 відсоткових пунктів і більше.
По ринку присвоюється акції, якщо її очікувана доходність протягом одного року відрізняється від очікуваної доходності індексу Української біржі на цьому ж інтервалі не більше, ніж на 10 відсоткових пунктів.
Нижче ринку присвоюється акції, якщо її очікувана доходність протягом одного року менша, ніж очікувана доходність індексу Української біржі на цьому ж інтервалі принаймні на 10 відсоткових пунктів.
Перегляд присвоюється акції, якщо з’явилася нова суттєва інформація, яка стосується емітента цієї акції і врахування якої, можливо, змінить бачення аналітика ТОВ «КІНТО, Лтд» прогнозів та рейтингів, які стосуються емітента та акції. Цей рейтинг не заперечує попередній рейтинг, а лише вказує на те, що аналітик ТОВ «КІНТО, Лтд» активно переглядає попередній рейтинг чи очікує на додаткову інформацію, яка допоможе зробити очікування стосовно майбутньої доходності відповідної акції більш чіткими.
Н/Р (Немає Рейтингу) присвоюється акції, якщо інформації, доступної аналітику ТОВ «КІНТО, Лтд» про відповідного емітента, не достатньо для присвоєння рекомендації відповідній акції та/або очікування стосовно майбутньої доходності цієї акції є недостатньо чіткими.
Рейтинги Вище ринку, По ринку та Нижче ринку присвоюються акції виключно на основі різниці очікуваних доходностей відповідної акції та індексу Української біржі. Рекомендації можуть змінюватися під впливом зміни цін відповідних акцій, що жодним чином не означає того, що аналітик ТОВ «КІНТО, Лтд» змінив своє бачення розвитку емітентів та/або доходності цінних паперів, виходячи з того ринкового курсу акцій, який був на момент присвоєння акції цільової ціни.
Ризик
Протягом періоду, на який аналітик присвоює акції цільову ціну, курс акції може не досягнути своєї цільової ціни із причин, не пов’язаних із станом емітентів та динамікою їх розвитку, а пов’язаних із особливостями українського ринку акцій. Для охоплення зазначених причин аналітик присвоює акції бал за ризик від 1 до 3. 1 бал за ризик означає, що, виходячи з особливостей українського ринку акцій, акція, якій присвоєно 1 бал, має найменший ризик для реалізації свого потенціалу. 3 бали за ризик означає, що акція, якій присвоєно 3 бали, має найбільший ризик для реалізації свого потенціалу. 2 бали відповідають ризику, середньому між ризиком, притаманним акціям із 1 та 3 балами.




По материалам: Кинто


теги: КИНТО



Просмотров: 2994
Другие новости