Компании

все компании

Азербайджан, Узбекистан і Казахстан об'єднають свої енергосистеми

2 травня 2024 року, 11:20
Азербайджан, Узбекистан і Казахстан підписали меморандум про співпрацю щодо об'єднання енергосистем трьох країн.

Документ підписано за підсумками зустрічі 1 травня в Ташкенті міністрів економіки та енергетики трьох країн, повідомив міністр економіки Азербайджану Мікаїл Джаббаров.

Джаббаров у соцмережах написав, що реалізація цього документа дасть змогу трьом сторонам взаємодіяти у виробництві «зеленої» енергії та організації її експорту через Азербайджан у Європу, забезпечити інтеграцію енергосистем та ефективне використання поновлюваних джерел енергії.

За даними пресслужби Міненерго Казахстану, згідно з документом, учасники вивчать можливості з'єднання енергосистем шляхом прокладання високовольтного кабелю дном Каспійського моря.

Міністр енергетики Казахстану Алмасадам Саткалієв зазначив, що раніше було сформовано проєкт технічного завдання прокладання глибоководного кабелю дном Каспію.

«У рамках технічного завдання буде розроблено передбачувану бізнес-модель для розвитку міжнародних трансмісійних коридорів (фінансування, потік доходів і володіння) і для продажу зеленої енергії в країни Європейського Союзу. На основі вищевикладеного між міністерствами енергетики трьох країн було опрацьовано проєкт меморандуму про співпрацю щодо міжсистемного з'єднання енергетичних систем Азербайджану, Казахстану та Узбекистану", - сказав Саткалієв, чиї слова наведено в повідомленні.

За словами глави Міненерго Казахстану, на сьогодні обговорено та узгоджено базові підходи щодо реалізації цього проєкту.






Просмотров: 83
Другие новости