НБУ абсорбує ліквідність



23 січня 2018 года
ICU

Минулої п'ятниці НБУ четвертий день поспіль здійснював насичення ринку валютою, продавши за минулий тиждень 125 млн доларів та придбавши лише 17 мільйонів. Тож минулої п'ятниці НБУ абсорбував таким чином 1.24 млрд грн. Крім того, банк, який протягом останніх тижнів користувався кредитами овернайт від НБУ, повернув ще мільярд позики, зменшивши суму кредиту до 0.80 млрд грн. Незначну частину відтоку було компенсовано автономними чинниками.

Зазначені грошові потоки і спричинили скорочення ліквідності за підсумками минулого тижня до нового мінімуму цього року, зменшивши загальний її обсяг у п'ятницю на 1.56 млрд, до 97.50 млрд грн. Загальний обсяг депозитних сертифікатів в обігу скоротився на 0.94 млрд, а залишки коштів на коррахунках банків у НБУ зменшилися на 0.62 млрд грн.

Висновок: Ліквідність очікувано абсорбується НБУ через операції з валютою та повернення кредитів. Збільшення витрат з бюджету залишається незначним і у п'ятницю воно компенсувало зібрані податки та відтік у готівку, сформувавши невеликий обсяг притоку за автономними чинниками. Поточний тиждень пройде переважно під тиском податкових платежів, тому ліквідність може продовжити скорочення.

Источник: ICU

Другие обзоры облигаций от ICU


Компании

все компании