Нацбанк підтримує зростання ліквідності



21 грудня 2017 года
ICU

У вівторок НБУ надав одному банкові додаткові 1.3 млрд грн кредитів овернайт, чим посприяв значному зростанню ліквідності. Обсяг кредитів овернайт, наданих НБУ, зріс у вівторок до 2.80 млрд. А з урахуванням чергового позитивного сальдо автономних чинників загальний обсяг ліквідності у банківській системі (без врахування портфелю ОВДП) збільшився на 1.81 млрд, наближаючись до максимуму цього місяця. Приріст маже порівну розподілився між депозитними сертифікатами та резервними грішми, адже вкладення у депсертифікати зросли на 0.98 млрд грн, а залишки коштів банків на коррахунках у НБУ зросли на 0.83 млрд.

Банки перевклали практично весь обсяг погашення двотижневих депсертифікатів у нові інструменти з погашенням напередодні нового року, а також наростили вкладення у депсертифікати овернайт. Щодо автономних чинників, то сальдо операцій з готівкою знизилось до мінус 0.20 млрд грн, а інші немонетарні операції спричинили відтік у сумі 0.05 млрд. Однак попри скорочення притоку від Держказначейства до 0.76 млрд, цього було достатньо, щоби загальний вплив автономних чинників був позитивним.

Висновок: Ліквідність наближається до максимуму місяця, але це ще не є тим зростанням, яке спричиняло збільшення витрат з бюджету в минулі роки. Наразі банки на роздоріжжі перед поверненням депозитів місцевих бюджетів і без притоку коштів за бюджетними витратами, без яких ліквідність може суттєво впасти. Крім того, починається період сплати щомісячних податків, що теж тиснутиме на ліквідність.

Источник: ICU

Другие обзоры облигаций от ICU


Компании

все компании