Реструктуризація. Вітчизняна версія



30 листопада 2015 года
ICU

Після піврічних переговорів, 12 листопада Україна завершила ключову частину боргової операції. Переговори з комітетом кредиторів завершилися успішним голосуванням 14 жовтня, і кредитори 13 з 14 випусків підтримали пропозицію обміну. Відповідно, 12 листопада було здійснено обмін 80% боргу та накопиченого доходу на нові облігації, а решта 20% основної суми боргу – списано й фактично замінено новими цінними паперами, варантами (інструментами відновлення вартості, або так званими державними деривативами), виплати за якими будуть прив’язані до зростання реального ВВП.

Державні деривативи, або інструменти відновлення вартості чи варанти, можуть згенерувати виплати в період з 2021 по 2040 роки, за умови виконання таких умов: а) рівень ВВП досягне 125.4 млрд доларів; б) реальний ВВП зростатиме більш ніж на 3% на рік; в) у 2021–2025 роках виплати не перевищать 1% ВВП. Залежно від рівня зростання ВВП, розмір виплат може становити від 2.4 млрд до майже 80 млрд доларів за весь період виплат, але, скоріше за все, виплати не перевищать 9 млрд доларів США.

За нашими оцінками, поточні ціни 92.5-97.7 та дохідності на рівні близько 8.5-8.8% відображають реальну ситуацію і залишатимуться найближчим часом на цих рівнях. Водночас у січні-лютому можна очікувати певного звуження спредів до рівня 600-650 б.п. і менше, що за умови стабільності ставок за казначейськими зобов’язаннями США сприятиме наближенню дохідності до рівня 8.3% та, відповідно, зростанню цін. Проте це може відбутися, лише якщо суттєво зміниться ситуація в країні, зокрема щодо співпраці з МВФ.

Після завершення операції обміну 13 єврооблігацій доля ще одного випуску з погашенням у грудні цього року в сумі 3 млрд доларів залишається невизначеною. Найімовірнішим буде встановлення мораторію за ним та можливість окремих переговорів, із пропозицією умов не кращих, ніж для решти комерційних кредиторів. Наразі Україна класифікує цю позику як комерційну, а позиція МВФ стосовно цього боргу залишається невизначеною. При цьому найближчим часом МВФ може прийняти рішення про подальше кредитування України, попри неплатежі за офіційним боргом.

Источник: ICU

Другие обзоры облигаций от ICU


Компании

все компании