Послаблення гривні триває



17 січня 2018 года
ICU

Українська валюта опустилась ще на 0.3%, до 28.6526 грн/дол. Найбільш імовірною причиною учорашнього послаблення був вихідний день у США в понеділок, наслідком чого став підвищений попит на валюту на місцевому ринку. У той же час ми очікуємо стабілізації гривні на цьому тижні, оскільки більшість експортерів поступово виходять з відпусток, що має підвищити пропозицію валюти. На готівковому ринку долар можна було купити за 28.55 грн, продаж становив 28.36 грн/дол. Торгово-зважений індекс національної валюти (очищений на індекси споживчих цін) знизився на 0.09% -- до 103.61. У річному вираженні цей показник на 2.5% нижчий за 106.20 р/р.

ЄЦБ висловив занепокоєння стосовно зміцнення єдиної європейської валюти. Так, на думку регулятора, підвищення євро може чинити тиск на інфляцію у Єврозоні, а нещодавнє прискорення росту споживчих цін не в останню чергу було наслідком зростання цін на енергоносії. Заява членів ЄЦБ мала негативний вплив на євро, який відреагував на неї послабленням. Проте до кінця торгової сесії євро відновив втрачені позиції, та закрився на позначці 1.2260 дол/євро.

Водночас, за відсутності важливої макроекономічної статистики, долар продовжив послаблюватися -- за підсумками торгової сесії індекс зеленого (DXY) знизився до 90.39.

Через рішення ЦБ Китаю підвищити рівень ліквідності у піковий період податкових виплат у країні юань зменшився на 0.1%, до 6.444 юань/дол.

Російський рубль послабився на 0.3%, до 56.5408 руб/дол на тлі корекції цін на нафту та розмов стосовно нових можливих санкцій проти РФ. Крім того, у понеділок Міністерство фінансів Росії розпочало планову закупівлю валюти, що також створило тиск на рубль.

Источник: ICU

Другие обзоры рынка от ICU


Компании

все компании