Компании

все компании

Держмолодьжитло видало 189 іпотечних кредитів

4 червня 2023 року, 10:03
Завдяки реалізації житлових програм, що адмініструються Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитло), власним житлом забезпечено 189 українських родин у січні-травні 2023 року, загальна сума виданих на це кредитів становила 282,7 млн грн, повідомила пресслужба відомства.

Як уточнила член правління Фонду, голова кредитного комітету установи Ельвіра Левченко, у травні укладено 33 договори на суму 41,6 млн грн.

Загалом за рахунок коштів статутного капіталу фонду за п'ять місяців 2023 року укладено 104 договори на суму 138,2 млн грн (із них у травні 23 договори на суму 27,1 млн грн); у межах місцевих житлових програм укладено 10 договорів на суму 13 млн грн (у травні шість договорів на суму 7,9 млн грн).

Крім того, за січень-травень видано 75 договорів на суму 131,5 млн грн (з них у травні - чотири на суму 6,6 млн грн) у рамках програми пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів гранту, наданого Кредитною установою для відновлення (KfW).

Ельвіра Левченко уточнила, що Держмолодьжитло розробило внутрішні нормативні акти, якими врегулювало договірні відносини з позичальниками-боржниками, чиє майно пошкоджено або перебуває в зоні бойових дій чи на тимчасово-окупованих територіях.

За її словами, 296 позичальників через пов'язані зі збройною агресією Росії обставини заборгували 36,3 тис. грн за виданими в межах програм Держмолодьжитла кредитами. Із них дев'ять позичальників отримали відстрочку/зупинення сплати платежів за кредитом через пошкодження або повне знищення їхнього житла окупантами. 266 позичальникам призупинили нарахування платежів через знаходження їхнього майна, придбаного коштом іпотечного кредиту, на територіях, тимчасово окупованих РФ або на яких ведуться бойові дії.

Розроблено Держмолодьжитло і механізм реструктуризації кредиту і для тих позичальників, чия нерухомість не постраждала, але їхній дохід не дає змоги виконувати свої зобов'язання за житловими кредитами.

Як повідомляється в релізі, наразі пропозицією про реструктуризацію скористалися позичальники за 21 кредитом, які накопичили з початку агресії Росії загалом понад 2 млн грн прострочених боргів. Виходячи з фінансових можливостей та обраних параметрів реструктуризації, ці громадяни відновили погашення кредиту за новими графіками платежів.




Просмотров: 284
Другие новости