Компании

все компании

"Метінвест" скоротив виробництво сталі та чавуну на 75%

15 травня 2023 року, 11:08
"Метінвест" за підсумками січня-березня поточного року знизив виплавку сталі на 75% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 491 тис. тонн, повідомляється в прес-релізі материнської компанії Metinvest B.V. у п'ятницю ввечері.

Згідно з ним, виробництво чавуну знизилося також на 75% - до 448 тис. тонн, коксу - на 59%, до 318 тис. тонн, зокрема товарного коксу зросло на 1% - до 213 тис. тонн.

При цьому уточнюється, що в поточному році виплавка сталі і чавуну здійснювалася на "Каметсталі". У зв'язку з початком широкомасштабної військової агресії РФ проти України з 24 лютого 2022 року "Метінвест" ухвалив рішення тимчасово зупинити виробничу діяльність низки своїх підприємств у Маріуполі, Авдіївці та Запоріжжі, зокрема МК "Азовсталь", ММК ім. Ілліча, Авдіївського КХЗ (АКХЗ) і Запорізького КХЗ. Пізніше запорізькі підприємства групи відновили своє виробництво. Своєю чергою, активи підприємств групи в Маріуполі та Авдіївці постраждали внаслідок бойових дій, тоді як м. Маріуполь наразі тимчасово окупований.

Також повідомляється, що українські підприємства групи, окрім тих, що розташовані в Маріуполі та Авдіївці, продовжують працювати з різним рівнем завантаження з огляду на фактори безпеки, наявність електропостачання, а також логістичні та економічні чинники.

У першому кварталі 2023 року виробництво чавуну зросло на 66% порівняно з попереднім кварталом переважно завдяки збільшенню фонду робочого часу обох доменних печей у роботі на МК "Каметсталь" після зупинки комбінату в аварійному порядку через відсутність електропостачання наприкінці листопада, з поступовим поновленням роботи в грудні, а також стабілізації ситуації з постачанням електроенергії з кінця січня. У результаті, виробництво сталі зросло на 96% до попереднього кварталу.

Показники з виробництва чавуну і сталі в 1-му кварталі 2023 року менші за аналогічний період минулого року на 75% через зупинку маріупольських комбінатів з кінця лютого 2022 року, а також перехід на роботу двома доменними печами, замість трьох, на "Каметсталі".

У першому кварталі 2023 року виробництво товарних напівфабрикатів становило 282 тис. тонн - це вдвічі більше, ніж у попередньому кварталі, через збільшення виробництва рідкого чавуну, але на 46% менше за аналогічний період минулого року через відсутність виробництва на маріупольських комбінатах з кінця лютого 2022 року.

У січні-березні 2023 року випуск готової продукції збільшився на 28% порівняно з попереднім кварталом, до 547 тис. тонн. Водночас виробництво плоского прокату збільшилося на 67 тис. тонн - до 285 тис. тонн - здебільшого через збільшення портфеля замовлень на гарячекатаний товстий лист на перекатних заводах в Італії та Великій Британії; виробництво довгого прокату зросло на 53 тис. тонн - до 262 тис. тонн - завдяки збільшенню виробництва сталі на тлі стабілізації електропостачання на "Каметсталі".

У першому кварталі 2023 року виробництво готової продукції знизилося на 63% порівняно з аналогічним періодом 2022 року, оскільки виробництво плоского прокату знизилося на 828 тис. тонн - через зупинку маріупольських комбінатів з кінця лютого 2022 року, а також через зміну портфеля замовлень на користь гарячекатаних товстих листів на Ferriera Valsider в Італії. Крім того, виробництво довгого прокату знизилося на 66 тис. тонн - здебільшого внаслідок зупинки виробництва на "Азовсталі" з кінця лютого 2022 року та зменшення виробництва готової продукції на "Каметсталі" на тлі нестабільних постачань електроенергії, як порівняти з аналогічним періодом минулого року.

Виробництво рейкової та трубної продукції було відсутнє, оскільки продукція вироблялася на маріупольських комбінатах.

У першому кварталі 2023 року обсяг виробництва коксу збільшився на 12% порівняно з попереднім кварталом, основна причина - відновлення коксохімічного виробництва на "Каметсталі" після зупинення в аварійному порядку через відсутність електропостачання наприкінці листопада 2022 року. Водночас обсяг виробництва коксу в цей період знизився на 59% порівняно з I кв. -2022 через зупинення виробництва на "Азовсталі" та АКХЗ з кінця лютого 2022 року.

Як повідомлялося, "Метінвест" за підсумками 2022 року знизив виплавку сталі на 69% порівняно з попереднім роком - до 2,918 млн тонн, чавуну на 72% - до 2,743 млн тонн, коксу - на 64%, до 1,653 млн тонн, зокрема товарного коксу - на 49%, до 811 тис. тонн.

"Метінвест" складається з видобувних і металургійних підприємств, що знаходяться в Україні, Європі та США.

Основними акціонерами "Метінвесту" є група "СКМ" (71,24%) і "Смарт-холдинг" (23,76%), які спільно керують компанією.

ТОВ "Метінвест Холдинг" - керуюча компанія групи "Метінвест".




Просмотров: 341
Другие новости