Компании

все компании

Китайський марсохід "Чжужун" вийшов із ладу і може вже не повернутися до роботи - головний конструктор

25 квітня 2023 року, 16:41
Китайський марсохід "Чжужун" міг вийти з ладу через накопичений на сонячних батареях пил і може вже не повернутися до роботи, повідомив головний конструктор марсіанської місії КНР "Тяньвень-1" Чжан Жунцяо.

За його оцінкою, найімовірнішою причиною виходу апарата з ладу стало надмірне накопичення марсіанського пилу на поверхні його сонячних батарей.

"Якщо загальна кількість пилу на поверхні батарей на 20% перевищує рівень можливого накопичення, то ровер не може виробляти достатню кількість електроенергії, якщо на 30%, то марсохід не зможе генерувати електроенергію, поки сонце не досягне свого піку. Якщо загальна кількість пилу на поверхні батарей перевищить 40%, то марсохід ніколи не зможе повернутися до роботи", - повідомив головний конструктор в інтерв'ю Центральному телебаченню Китаю (CCTV).

Раніше в лютому фахівці місії NASA Mars Reconnaissance Orbiter опублікували фотознімки китайського ровера і повідомили, що, за їхніми даними, марсохід не пересувався поверхнею Червоної планети щонайменше з вересня минулого року.

У травні 2022 року китайські фахівці перевели "Чжучжун" у сплячий режим на час марсіанської зими, яка впливає на можливість сонячних батарей генерувати необхідну для роботи ровера електроенергію. Планувалося, що марсохід повернеться до експлуатації в грудні того ж року.

Марсохід "Чжужун" доставили на поверхню Марса за допомогою космічного апарату "Тяньвень-1", який сів на поверхні планети 15 травня 2021 року, вже за тиждень ровер успішно з'їхав по трапу з посадкової платформи. Зонд "Тяньвень-1", зі свого боку, продовжує свою місію на марсіанській орбіті.

Місія марсохода була розрахована на 90 марсіанських діб (солів), які на 2,7% довші за земні. Виконавши свою основну місію, ровер продовжив збір даних на Червоній планеті.

Ровер оснащений низкою приладів для досліджень Марса - георадаром, магнітометром, метеорологічними приладами, панорамними і багатоспектральними камерами.

У рамках досліджень ровер має фотографувати поверхню планети і збирати дані про геологію, топографію, метеорологічні явища, ділянки водяного льоду і ознаки життя на планеті.




Просмотров: 559
Другие новости