Компании

все компании

Україна планує збільшити пропускну здатність для експорту-імпорту електроенергії з ЄС до 10 ГВт

24 квітня 2023 року, 21:14
Україна планує поступово розширювати пропускну здатність для експорту-імпорту електроенергії з країнами Європейського Союзу, повідомив журналістам міністр енергетики Герман Галущенко.

"Спочатку буде трохи більше 2 ГВт, у 2032 році ми плануємо збільшити перетин до 6 ГВт, а у 2050-му - до 10 ГВт", - сказав він.

За словами міністра, наявні дослідження, зокрема мережі системних операторів континентальної Європи (ENTSO-E), прогнозують на 2030-2050-ті роки в частині ЄС певний дефіцит електроенергії.

"Наш план - і це цілком досяжна річ - стати енергетичним хабом для Європи. Для цього окрім будівництва генерації також необхідний перетин, щоб ми могли фізично цю електроенергію передавати", - пояснив Галущенко.

Міністр нагадав, що Україна рухається до відмови від використання вугілля під час виробництва електроенергії, і майбутній енергетичний "мікс" у країні - 50% атомної генерації і 50% поновлюваних джерел усіх видів.

Він також уточнив, що до 2032 року Україна планує побудувати три нові блоки АЕС за технологією АР1000 компанії Westinghouse.

"Далі ми плануємо більше - до дев'яти, а може, і більше треба будувати з урахуванням того, що у нас будуть виводитися старі блоки. Першими будуть заміщені два блоки Рівненської АЕС ВВЕР-440", - сказав він.

Очільник Міненерго звернув увагу на значний потенціал України у спорудженні малих модульних реакторів (ММР). "Якби зараз уже було промислове виробництво ММР, я думаю, це найкраще рішення для нас як держави, яка має атомну генерацію і фахівців-атомників", - резюмував він.




Просмотров: 350
Другие новости