Компании

все компании

Угорська зернова асоціація виступила проти заборони на імпорт української агро продукції

24 квітня 2023 року, 11:50
Угорська зернова асоціація виступила проти заборони на імпорт української агро продукції Угорська зернова асоціація виступила проти заборони на імпорт сільгосппродукції з України, оскільки це призведе до дефіциту на внутрішньому ринку Угорщини і підірве зусилля зі стримування найвищого рівня інфляції в Європейському Союзі, заявила генеральний секретар Угорської зернової асоціації Зофія Поца.

"Наші члени в розпачі і не підтримують жодних заборон на імпорт, насправді нам потрібен імпорт", - сказала вона в інтерв'ю Bloomberg.

За інформацією угорських зерновиків, після неврожаю 2022 року Угорщині потрібно імпортувати близько 700 тис. тонн фуражної кукурудзи.

"Східний сусід Україна буде найдешевшим постачальником", - підкреслила вона.

Поца нагадала, що раніше Угорщина виконувала тільки експортний контроль сільгосппродукції з України.

"Тепер ми отримали повсюдну заборону на імпорт. Це важко назвати чимось іншим, як дилетантство", - сказала громадська діячка, коментуючи рішення уряду.

Поца впевнена, що блокування експортних потоків чинитиме негативний тиск на ціни на продукти харчування в Угорщині, де рівень інфляції перевищує 25%.

Угорська зернова асоціація представляє інтереси борошномелів, переробників зерна та реалізаторів основних продуктів харчування, починаючи від борошна і цукру до кормів для тварин та етанолу.

Угорщина приєдналася до Польщі, Словаччини та Болгарії, щоб ввести заборону на українське зерно та окремі сільгосптовари до кінця червня 2023 року.

У той час як бізнес-об'єднання Польщі вже говорять, що такі обмеження можуть завдати шкоди місцевим виробникам.

"Державне втручання в роботу бізнесу стало відмінною рисою правління прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який у 2022 році ввів обмеження на експорт сільгосппродукції після різкого літнього скорочення виробництва", - пише Bloomberg.

Видання нагадує, що угорський уряд також зберіг режим суперечливих цінових обмежень на основні харчові продукти, які центральний банк звинувачує в роздмухуванні інфляції, змушуючи роздрібних продавців піднімати вартість інших товарів, щоб компенсувати упущену вигоду. Минулого тижня Кабінет міністрів Угорщини оголосив, що зобов'яже супермаркети знизити ціни на основні продукти харчування в рамках нового пакета заходів.

По материалам: Bloomberg





Просмотров: 1020
Другие новости