Компании

все компании

ЄБРР виділяє Хмельницькому кредит EUR10,6 млн для закупівлі нових тролейбусів

22 квітня 2023 року, 14:47
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає EUR10,6 млн кредиту комунальному підприємству (КП) "Електротранс" (м. Хмельницький) для фінансування закупівлі нових тролейбусів, а також устаткування для технічного обслуговування та діагностики, повідомляється в прес-релізі банку.

Згідно з повідомленням у п'ятницю, позика ЄБРР є частиною фінансового пакету, що включає також інвестиційні гранти від Інвестплатформи сусідства ЄС у розмірі до EUR2,75 млн і до EUR1,7 млн від Спецфонду кризового реагування ЄБРР, який отримує внесок від уряду США.

Кошти кредиту і гранти будуть спрямовані на придбання нових тролейбусів із системами дистанційного моніторингу, запчастин і сервісного обладнання.

Своєю чергою місто покриє вартість встановлення камер спостереження всередині тролейбусів і модернізацію тролейбусних зупинок, тягових підстанцій і тролейбусного депо в розмірі EUR1,5 млн.

У пресрелізі нагадують, що проєкт є частиною програми ЄБРР "Зелені міста", до якої Хмельницький долучився 2019 року. Перший проєкт, підписаний у жовтні 2020 року, стосувався поліпшення управління твердими відходами.

"Для хмельничан надзвичайно важливими є обидва проєкти: триваючий - щодо покращення управління твердими відходами - та проєкт із придбання нових тролейбусів. Ми раді, що можемо їх реалізувати саме з ЄБРР, нашим довготривалим партнером, незважаючи на війну, спричинену агресією Росії", - цитує пресслужба мера Хмельницького Олександра Симчишина, який представляв місто у Варшаві на підписанні угоди з керуючим директором з розвитку сталої інфраструктури ЄБРР Нандітою Паршад.

Як повідомлялося, раніше Симчишин зазначав, що за кошти ЄБРР і гранти планують купити до 45 низькопідлогових тролейбусів, але водночас їхня кількість буде залежати від вартості тролейбусів, яка зросла.

Прес-служба ЄБРР констатує, що після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Хмельницький зіткнувся з великим потоком внутрішньо переміщених осіб (ВПО), що створює навантаження на міські служби.

ЄБРР відновив роботу з Хмельницьким у червні, додавши в план дій з розвитку "Зеленого міста" оцінку потреб ВПО, фінансування на яку надав уряд Швеції.

Програма ЄБРР "Зелені міста" започаткована 2016 року. З цього моменту вона допомогла понад 50 містам на трьох континентах, на її підтримку спрямовано понад EUR5 млрд.

В Україні до неї, зокрема, приєдналися Львів, Київ, Кривий Ріг, Дніпро, Хмельницький.

Як повідомлялося, ЄБРР спільно з донорами зобов'язався протягом 2022-2023 років надати Україні фінансування в розмірі EUR3 млрд для підтримки функціонування бізнесу та економіки. У 2022 році банк спрямував на підтримку України EUR1,7 млрд і залучив від партнерських фінансових установ EUR200 млн.




Просмотров: 371
Другие новости