Компании

все компании

Польщі потрібні 100% гарантії для відновлення транзиту агропродукції з України

18 квітня 2023 року, 12:16
Рішення Польщі запровадити тимчасову заборону на ввезення в країну української агропродукції має підштовхнути Євросоюз до виділення додаткових субсидій польським фермерам, транзит української агропродукції буде відновлено після отримання 100% гарантій, заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус.

"Сьогодні також була зустріч української сторони з польською. Ми не проти транзиту, але нам потрібна 100% гарантія, щоб продукти, які дестабілізують наш ринок, не залишилися в Польщі", - цитує його слова з прикордонного переходу Дорогус-Ягодин польське відомство у твіттері.

Телус зазначив, що питання про субсидії - це інструмент, який дасть змогу польським фермерам вигідно продавати зерно і, таким чином, звільняти свої склади та готувати їх до збирання врожаю.

За його словами, аналогічні рішення впроваджують Угорщина та Словаччина.

"Ми хочемо послати чіткий сигнал ЄС про те, що нам потрібні правові зміни. Необхідно запровадити правила, які гарантуватимуть нам, що товари, які надходять у нашу країну, пройдуть транзитом", - заявив він.

Міністр зазначив, що повідомлення про нібито загрозу відкликання ЄС субсидії для польських фермерів є неправдою. "Є заява прес-секретаря Єврокомісії, що йдеться не про покарання, а про регулювання транзиту сільгосппродукції з України", - зазначив Телус.

Він прибув на прикордонний перехід, щоб перевірити введення постанови про призупинення ввезення сільськогосподарської продукції з України.

Раніше заступник міністра економіки - торговий представник України Тарас Качка зазначав, що звинувачення України в затоварюванні польського ринку аграрною продукцією є перебільшеними. За його словами, наприклад, за експорту з України близько 2 млн тонн кукурудзи, Польща змогла збільшити власний експорт приблизно на 1,5 млн тонн, тобто відбувається зрушення, заміщення продукції на регіональному ринку.

Качка висловив занепокоєння, що раціональні аргументи підміняють емоційними, які працюють у контексті політичних дебатів усередині Польщі, "тому що раціонально українське зерно не створює дисбалансів на польському ринку".

Як повідомлялося, Польща 15 квітня, після з'їзду фермерів, ухвалила одностороннє рішення про тимчасове припинення ввезення будь-якої сільськогосподарської продукції з України на період до 30 червня 2023 року. Це сталося незважаючи на те, що 7 липня було досягнуто двосторонньої домовленості з Україною про тимчасове призупинення експорту лише чотирьох культур - пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику, тоді як транзит зберігався, але з посиленням умов, які сторони планували оперативно узгодити.

Подібні рішення потім також ухвалили Угорщина та Словаччина.

По материалам: https://twitter.com





Просмотров: 300
Другие новости