Компании

все компании

SpaceX готується запустити на орбіту нову партію інтернет-супутників Starlink

25 березня 2023 року, 16:56
Ракета-носій Falcon 9 у п'ятницю стартує на орбіту з черговою партією з 52 міні-супутників для поповнення орбітального угруповання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, повідомляє компанія-розробник SpaceX.

Запуск передбачається здійснити зі стартового комплексу 40А Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал у Флориді об 11:33 за часом Східного узбережжя США (о 17:33 за київським часом). Приблизно через годину після старту ракета має вивести всі апарати на орбіту.

Це буде 79-м за рахунком запуском інтернет-супутників із травня 2019 року в рамках проєкту Starlink і 10-м із початку поточного року. SpaceX вивела на орбіту вже понад 4,1 тис. таких супутників. Частина з них вийшла з ладу або зійшла з орбіти. Понад 3,8 тис. апаратів залишаються на орбіті в робочому стані.

Водночас перший багаторазовий ступінь ракети-носія, який використовують для запусків уже втретє, повинен буде через приблизно дев'ять хвилин після старту здійснити вертикальну керовану посадку на морську платформу-дрон A Shortfall of Gravitas, що розташована в Атлантиці приблизно за 640 км від космодрому.

Наразі компанія є найбільшим супутниковим оператором у світі. Інтернет-мережа Starlink доступна користувачам у 50 країнах, зокрема в Північній Америці, Європі, на Далекому Сході та в Австралії. За даними Пентагону, послугами цих супутників також активно користуються американські військові.

У перспективі SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів (а в подальшому - з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дасть змогу забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом до інтернету в будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій у реалізацію проекту оцінюється в $10 млрд.




Просмотров: 411
Другие новости