Компании

все компании

НАБУ звинуватило ексглаву ФДМ Сенниченка в заволодінні зі співучасниками понад 0,5 млрд грн коштів ОПЗ і ОГХК

23 березня 2023 року, 10:57
Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) за процесуального керівництва прокурорів Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) заявляє про викриття злочинної організації на чолі з колишнім головою Фонду держмайна (ФДМ) України, учасники якої протягом 2019-2021 рр. заволоділи понад 500 млн грн коштів АТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) і АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК).

"При цьому сума неправомірної вигоди, отримана членами злочинної організації за весь час контролю АТ "ОПЗ", становить понад 2 млрд грн", - повідомило НАБУ на сайті в середу.

У повідомленні відсутня пряма вказівка на прізвище голови ФДМ, окрім "ДС" або "Діма". Тим часом у зазначений час Фондом керував Дмитро Сенниченко, який у 2019-2020 рр. тричі здавав НАБУ тих, хто пропонував йому хабарі, зокрема $5 млн за призначення директора ОПЗ.
Як стверджує тепер НАБУ, в очолювану Сенниченком злочинну організацію входили також наближена до нього особа (співорганізатор), радник глави ФДМ, два в. о. директора ОПЗ, в. о. керівника ОГХК, два власники ТОВ - переможця аукціону на давальницьку переробку на ОПЗ і ще дві фізособи.

У повідомленні вказується, що в.о. директора ОПЗ і радника голови ФДМ затримано. Сімох осіб - ексглаву ФДМ, наближену до нього особу, в. о. директора ОПЗ, в. о. керівника ОГХК, двох власників ТОВ і одну фізичну особу - повідомлено про підозру в порядку ст. 135, ст. 278 КПК (письмово), а ще одну особу - особисто.
Як повідомлялося, ОПЗ простоював з кінця квітня 2018 року. Підприємство називало роботу на давальницьких умовах єдиним можливим варіантом відновлення його роботи в умовах провалу спроб приватизації та накопиченої заборгованості за газ перед НАК "Нафтогаз України", що перевищує 1,5 млрд грн.

У серпні 2019 року завод відновив роботу в рамках підписаного з ТОВ "Агро Газ Трейдинг" (Київ, "АТГ") контракту за давальницькою схемою до 1 грудня 2019 року.

У вересні 2019 року головою ФДМ замість Віталія Трубарова було призначено Дмитра Сенниченка, який 11 грудня повідомив, що оновлений новим керівництвом ФДМ склад наглядової ради ОПЗ домовився з давальцем про підвищення ціни на переробку.
У середині грудня було оголошено, що наглядова рада ОПЗ погодила укладення з "АГТ" додаткової угоди до договору про переробку давальницької сировини на період з 1 січня по 30 квітня 2020 року.

Наприкінці січня 2020 року ОПЗ оголосив конкурс із відбору постачальника газу в обсязі 50-60 млн куб. м на місяць на давальницьких умовах для роботи підприємства в травні-грудні того самого року. Мінімальна ціна пропозиції становила $37 за тонну аміаку і $48 за тонну карбаміду (без ПДВ).

Наприкінці лютого 2020 року перший заступник директора ОПЗ Микола Щуриков повідомив, що підприємство прийняло заявки від восьми компаній на участь у конкурсі з відбору партнера для давальницької переробки газу в мінеральні добрива впродовж травня-грудня 2020 року: IBE Trade (США), Basis Trade AG, MADDOX SA (обидві - Швейцарія), а також українські ТОВ "Агро Газ Трейдінг", ТОВ "Торговий дім "Сокар Україна", ТОВ "Тех Пром Газ", АТ "Укрнафтобуриння" і ТОВ "Юг Газ".

На початку березня Щуриков уточнив, що ПрАТ "Укрнафтобуріння" ("УНБ") Ігоря Коломойського і Віталія Хомутинніка запропонувало найкращі цінові умови у фінальному етапі конкурсу: за переробку тонни карбаміду - $77, аміак - $39,5.
У день офіційного оголошення результату 10 березня НР ОПЗ скасувала конкурс із відбору давальця. ФДМ заявив, що причиною скасування конкурсу стала "завищена, економічно необґрунтована пропозиція" "УНБ", яка, на думку відомства, є нерентабельною для видобувної компанії.

Наглядова рада ОПЗ заявила, що вбачає в таких діях власників "УНБ" "прагнення отримати важелі управління заводом і взяти його під свій контроль, унаслідок чого будуть повернуті корупційні схеми на завод, знижена його ринкова вартість і створені передумови для переходу ОПЗ у приватні руки за безцінь".

Зі свого боку Щуриков уточнив, що постачальником може залишитися "АГТ", з яким можна продовжити контракт, але зазначив: "Контракт продовжити можна, хоча є нюанси. Питання в ціні переробки, яку "Укрнафтобуріння" запропонувало на $30 більше, ніж зараз. А це величезні гроші".

У квітні НР ОПЗ погодила продовження договору з "АГТ" на постачання газу за давальницькою схемою на період з 1 травня до 30 червня 2020 року.

У червні ОПЗ оголосив новий конкурс з відбору давальця. До фінального етапу конкурсу увійшли IBE Trade, Maddox і "Агро Газ Трейдинг". ОККО і SOCAR заявили про порушення в конкурсі ОПЗ.

Під приводом, що останній конкурс був заблокований у судах одним з його учасників, а затверджений наглядовою радою заводу порядок відбору компанії-давальця передбачав заборону на проведення відбору поза конкурсом, ОПЗ продовжив договір на переробку давальницької сировини з "АГТ" з 1 вересня 2020 року.

У рамках пролонгації договору було поліпшено умови співпраці: з 1 вересня ціна за одну тонну аміаку становила $41 і $60 - за тонну карбаміду.

Наприкінці грудня 2020 року ОПЗ продовжив договір на переробку давальницької сировини з "АГТ" ще на чотири місяці.
У квітні 2021 року ОПЗ провів електронний аукціон на давальницьку переробку сировини і відвантаження продукції, в якому взяли участь 10 компаній, але 20 квітня завод оголосив про тимчасове зупинення процедури відбору через позов "приватівського" трейдера ТОВ "Юнайтед Енерджі".

У липні-2021 ОПЗ оголосив переможцем третього етапу процедури відбору на замовника робіт з переробки давальницької сировини сінгапурську Dachex Shipping Pte. Ltd. Водночас Господарський суд Одеської області заборонив ОПЗ укладати договір з сінгапурською компанією за заявою "АГТ".

18 вересня правління ОПЗ ухвалило рішення про зупинку заводу після того, як "АГТ" повідомив підприємству про зниження постачань газу через високі ціни на природний газ, який є основною сировиною для виробництва продукції, та повільну динаміку зростання цін на карбамід, які склалися на світовому й українському ринках.

У свою чергу Dachex Shipping Pte відмовилася від підписання договору на переробку давальницької сировини.
Державі в особі ФДМ належить 99,5667% акцій ОПЗ, 0,0021% - ТОВ "Конкорд Капітал", іншим акціонерам-фізособам - 0,4312%.




Просмотров: 283
Другие новости