Компании

все компании

Естонія вводить податок на зберігання запасів газу

21 березня 2023 року, 17:46
Постанова, що регулює плату за резерв природного газу в Естонії, на підставі якої фінансуватиметься зберігання та управління державним запасом газу, набуває чинності з 1 травня, повідомила прес-служба міністерства економіки і комунікацій.

"Минулого року Центр державного резерву Естонії (Eesti Varude Keskus - EVK) отримав від уряду завдання щодо формування державного запасу природного газу. Незважаючи на нестабільну ситуацію на газових ринках, EVK виконав завдання - за допомогою шести тендерів уперше для естонської держави було сформовано стратегічний запас газу. За необхідності він може покрити споживання протягом кількох місяців опалювального сезону", - наводяться в повідомленні слова міністерки економіки та інфраструктури Рійни Сіккут.

Витрати, пов'язані зі зберіганням та управлінням стратегічними запасами газу, покриваються за рахунок податку на запаси природного газу. Мережевий оператор додає відповідну плату до рахунку за мережеві послуги, що пред'являється споживачеві, а оператор, у свою чергу, сплачує її Центру держрезерву Естонії. Розмір плати, відображеної в рахунку споживача, залежить від обсягу споживання і, за даними центру EVK, становить приблизно 0,5% від остаточного рахунку споживача за газ.

У 2023 році ставка резервного платежу без урахування податку з обороту становить 0,4 євро за МВт.год. Наприклад, якщо домогосподарство витрачає на газ 200 євро на місяць, а споживання становить 2,5 МВт.год, то до рахунку цього споживача буде додано плату в розмірі 1 євро плюс податок з обороту.

Метою стратегічного резерву газу Естонії є забезпечення безперебійної подачі газу в разі масштабних перебоїв у постачанні. Обсяг резерву газу становить 1 ТВт.год, що відповідає 28% прогнозованої потреби на новий річний період споживання.

EVK зберігає стратегічні запаси газу в підземному сховищі в латвійському Інчулкансі.




Просмотров: 478
Другие новости