Компании

все компании

Швейцарський банк UBS купує Credit Suisse за $3,25 млрд

20 березня 2023 року, 16:00
Швейцарський банк UBS купує Credit Suisse, що зазнає труднощів, за 3 млрд швейцарських франків ($3,25 млрд), повідомляє MarketWatch.

Про угоду оголосив президент Швейцарії Ален Берсе в супроводі керівників обох банків і глави Швейцарського національного банку (SNB).

"Шляхом поглинання Credit Suisse банком UBS було знайдено рішення для забезпечення фінансової стабільності та захисту швейцарської економіки в цій винятковій ситуації", - йдеться в заяві SNB.

UBS заплатить по 0,76 франка за акцію Credit Suisse, який був створений 166 років тому. Угода, яка не потребує схвалення акціонерів, буде повністю оплачена грошовими коштами, включно з допомогою і гарантіями з боку уряду і Швейцарського національного банку.

При цьому фінрегулятор країни Finma оголосив про списання облігацій банку, відомих як AT1, на суму близько 16 млрд франків. Це допоможе покрити частину витрат на порятунок банку за рахунок приватних інвесторів, зазначає Bloomberg.

На закриття торгів у п'ятницю акції Credit Suisse коштували 1,86 франка. За даними Financial Times, спочатку UBS пропонував лише 0,25 франка за акцію колишнього конкурента.

"Ми вітаємо заяви швейцарської влади про підтримку фінансової стабільності, - ідеться в заяві міністра фінансів США Джанет Єллен і глави Федеральної резервної системи Джерома Пауелла. - Обсяги капіталу і ліквідності банківської системи США сильні, а фінансова система стійка. Ми перебуваємо в тісному контакті з нашими міжнародними партнерами".

Президент Європейського центрального банку Крістін Лагард заявила, що вжиті швейцарською владою дії "корисні для відновлення впорядкованих ринкових умов і забезпечення фінансової стабільності". Банківський сектор єврозони стійкий завдяки сильним позиціям капіталу і ліквідності, зазначила вона.

Saudi National Bank, Суверенний фонд Катару (Qatar Investment Authority, QIA) і Норвезький нафтовий фонд входять до числа акціонерів Credit Suisse, які можуть зазнати найсерйозніших втрат через продаж акцій банку з істотним дисконтом, пише MarketWatch.

QIA володіє 6,8% Credit Suisse. Saudi National Bank купив 9,9% акцій швейцарського банку всього півроку тому за $1,5 млрд, зараз цей пакет оцінюють лише в $215 млн.

Норвезький нафтовий фонд заявив, що на кінець 2022 року був власником 1,49% акцій Credit Suisse. "З кінця року ми скоротили нашу частку в Credit Suisse, і тепер володіємо близько 1%", - заявила в понеділок прессекретарка фонду Ліне Алтведт агентству Bloomberg.

Крім того, фонду на кінець минулого року належало 3,31% в UBS, і ця частка відтоді "практично не змінилася", йдеться в його повідомленні.

За словами джерел агентства, Credit Suisse перебуває в процесі звільнення близько 9 тис. співробітників, і це може бути тільки початком масштабних скорочень. У сукупності штат двох банків на кінець 2022 року налічував майже 125 тис. чол., з яких близько 30% працюють у Швейцарії.

По материалам: MarketWatch





Просмотров: 345
Другие новости