Компании

все компании

Luminor прогнозує зростання ВВП Литви на 1%

16 березня 2023 року, 07:15
Банк Luminor поліпшив прогноз економічного розвитку Литви на поточний рік і вважає, що зростання ВВП країни сягне 1%, тоді як у вересні минулого року передбачав його падіння на 1,2%.

"Найгіршого сценарію вдалося уникнути (. . . .), енергетична криза виявилася набагато легшою, ніж побоювалися, допомогла як тепліша зима, так і зусилля Європи з диверсифікації імпорту енергоресурсів і пошуку альтернатив російському газу, нафтопродуктам, дизпаливу. А країни Євросоюзу заощадили досить багато", - сказав економіст банку Жигімантас Мауріцас на презентації прогнозу у Вільнюсі в середу.

За його словами, більш значному зростанню економіки Литви перешкоджатимуть як минулі шоки (розв'язана РФ повномасштабна війна проти України та запроваджені у відповідь на це антиросійські санкції низкою країн, зокрема ЄС і США - ІФ), вплив яких триватиме протягом тривалішого періоду часу, так і зростання відсоткових ставок.

У Luminor вважають, що 2024 року зростання литовської економіки становитиме 3,5%.

Інфляція має знизитися до 7% цього року (проти понад 20% 2022 року), а наступного року не виключено дефляційний сценарій. У вересні прогнозувалося, що 2023 року споживчі ціни зростуть на 4,5%, 2024 року - знизяться на 1%.

Вищий прогноз інфляції на цей рік зумовлений більш помітним подорожчанням продовольства, зазначив Мауріцас. "Тоді (у вересні - ІФ) ми очікували, що ціни на продукти зростатимуть менше. Але в цінах на продукти величезна інерція. Ми очікували, що пік буде досягнуто приблизно в жовтні-листопаді, але ми бачимо, що і зараз вони теж зростають", - сказав він, додавши, що пік цін на харчову продукцію "ще статистично не досягнуто".

За словами економіста, дві третини зростання інфляції в Литві торік були зумовлені цінами на енергоносії та продукти харчування, зростання цін на послуги також було швидким, але їхня вага не така значна.

Для Латвії Luminor, згідно з його пресрелізом, очікує економічного зростання на 0,6% (у вересні передбачалося падіння на 0,5%), що пов'язано зі зниженням цін на енергоносії та сировину, а також триваючим швидким розвитком експорту послуг.

Економіст латвійського Luminor Петер Страутіньш, якого процитовано в повідомленні, зазначив, що 2024 року прогноз щодо зростання ВВП знижено з 4,6% до 3,7%.

За стрибком цін за останні півтора року піде перехідний період зниження цін або дефляції. "Хоча річна інфляція перевищила 20% у січні та лютому цього року, вона може бути негативною до кінця року, тоді як середньорічна інфляція прогнозується в діапазоні 7-8%", - сказав він.

Очікується, що 2024 року середній рівень цін знизиться приблизно на 1%.

Купівельна спроможність, імовірно, трохи покращиться цього року, але все одно буде нижчою, ніж 2021 року. "Сім'ї прагнутимуть збільшити свої заощадження, тому ми не покладаємося на велике зростання споживання. Зовсім інша картина очікується 2024 року, коли очікуване зростання заробітної плати об'єднається з низькою інфляцією або навіть дефляцією", - зазначив Страутіньш.

Згідно з прогнозом Luminor, очікуване цього року зростання економіки Естонії буде на рівні 0%, як і передбачалося раніше. У 2023 році в країні спостерігатиметься стабілізація зростання цін і підвищення реальної заробітної плати.

Як повідомила пресслужба естонського відділення банку з посиланням на головного економіста Ленно Уускюла, 2022 року Естонію наздогнала криза, проте поточний рік можна вважати багатообіцяючим.

"З огляду на те, що загалом зниження 2022 року становило 4,4%, а 2023 року Luminor прогнозує нульове економічне зростання, це означає, що цьогоріч економіка має фактично зрости на 4%, повернувшись до рівня початку 2022 року", - сказав Уускюла, додавши, що заплановані на цей і наступний рік фіскальні заходи зіграють дуже важливу роль у відновленні естонської економіки.

За його словами, помітне зростання цін у країні відбулося в серпні 2022 року, коли ціни на енергоносії та інші товари досягли свого піку. Очікується, що ціни продовжать зростати тими самими темпами, що й у попередні шість місяців, а це означає, що цьогоріч можна очікувати інфляції на рівні приблизно 5%.

"Наше місцеве довгоочікуване підвищення заробітної плати призведе до зростання витрат підприємств і позначиться на споживчих цінах", - сказав Уускюла.

За оцінками головного економіста, цього року в Естонії очікується зростання безробіття до 7%, оскільки до статистики включено частину українських біженців, які виїхали сюди через війну.

Luminor веде діяльність у Латвії, Литві та Естонії. Третій за величиною банк у країнах Балтії.




Просмотров: 234
Другие новости