Компании

все компании

Інфляція в США сповільнилася до 6%

14 березня 2023 року, 17:23
Споживчі ціни (індекс CPI) у США в лютому зросли на 6% відносно того самого місяця минулого року, свідчать дані міністерства праці країни.

Таким чином, інфляція сповільнилася порівняно з 6,4% у січні й тепер перебуває на найнижчому рівні з вересня 2021 року.

Результат збігся із середнім прогнозом аналітиків, опитаних Trading Economics і MarketWatch.

Темпи зростання цін на енергоносії минулого місяця сповільнилися до 5,2% з 8,7% у січні, зокрема бензин подешевшав на 2% (місяцем раніше він подорожчав на 1,5%). Водночас підйом вартості електроенергії прискорився до 12,9% з 11,9%.

Ціни на продукти харчування в лютому піднялися на 9,5% після підвищення на 10,1% місяцем раніше. Уживані автомобілі подешевшали на 13,6% (у січні їхня ціна впала на 11,6%).

Індекс CPI у лютому збільшився на 0,4% відносно попереднього місяця (у січні зростання становило 0,5%). Опитані The Wall Street Journal експерти також прогнозували підвищення на 0,4%.

Споживчі ціни без урахування вартості продуктів харчування та енергоносіїв (індекс Core CPI) підвищилися на 5,5% у річному вираженні та на 0,5% у щомісячному (найзначніший підйом із вересня 2022 року). Зростання першого показника збіглося з прогнозом експертів, водночас очікувався підйом другого показника на 0,4%. У січні вони збільшилися на 5,6% за рік і 0,4% за місяць.

Федеральна резервна система уважно стежить за даними про темпи зростання споживчих цін у країні, які є одним із важливих чинників під час ухвалення рішень щодо грошово-кредитної політики. Цільовий рівень інфляції ЦБ становить 2%.

Наступне засідання Федрезерву відбудеться 21-22 березня.

По материалам: MarketWatch





Просмотров: 243
Другие новости