Компании

все компании

Підприємства "Укртрубопром" скоротили виробництво труб на 38%

9 березня 2023 року, 16:14
Підприємства об'єднання "Укртрубопром" у 2022 році скоротили виробництво труб на 37,9% порівняно з попереднім роком - до 449,7 тис. тонн.

Згідно з даними об'єднання, минулого року всі заводи продемонстрували негативну динаміку. "Інтерпайп Ніко Тьюб" і "Трубосталь" знизили випуск безшовних труб на 31,1% і 61,6% відповідно, "Сентравіс" - нержавіючих труб на 38,3%, "Інтерпайп НМТЗ" - електрозварювальних труб на 67,1%. Виробництво труб ВО "Оскар" впало на 20%, і тільки НВО з ІІ "Укртрубоізол" вийшов на рівень виробництва позаминулого року.

При цьому нагадується, що Дніпропетровський трубний завод простоює і перебуває в стані ліквідації.

Генеральний директор об'єднання "Укртрубопром" Георгій Польський зазначив, що наприкінці зими минулого року, після повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, практично вся трубна галузь зупинилася. Проте надалі заводам вдалося частково відновити виробництво, а влітку мати стабільне завантаження, хоча про довоєнні обсяги говорити не доводиться.

"Новим випробуванням для галузі стали ворожі удари по об'єктах енергетичної інфраструктури. Пік ракетних обстрілів припав на листопад-грудень, країна кілька разів занурювалася в блекаут, трубні підприємства отримували жорсткі ліміти на електроенергію і не могли працювати ритмічно. У результаті чого виробництво труб під кінець року обвалилося навіть нижче квітня 2022 року. А загалом за підсумками минулого року випуск труб в Україні скоротився на 38%", - констатує голова об'єднання.

За його словами, вкрай негативно на галузь також вплинув розрив традиційних логістичних схем, зокрема, блокування українських морпортів на Чорному морі. У результаті підприємства задіяли довші маршрути транспортування продукції на експорт через західні прикордонні переходи та європейські морпорти. Це призвело до зростання витрат на логістику в 2-3 рази і вдарило по собівартості української продукції.

"З осені у трубних підприємств з'явився ще один виклик - експорт металобрухту. З жовтня по грудень обсяги вивезення досягли близько 25 тис. тонн, збільшуючи дефіцит на внутрішньому ринку. На початку 2023 року проблема набула катастрофічного характеру, оскільки тільки за два місяці поточного року експорт брухту вже сягнув 23 тис. тонн. Це загрожує стабільній роботі українських трубних підприємств", - наголосив Польський.

Як повідомлялося, Україна 2021 року наростила випуск труб на 15,1% порівняно з попереднім роком - до 980,7 тис. тонн, зокрема підприємства "Укртрубопрому" збільшили їхнє виробництво на 32,6% - до 710,5 тис. тонн.




Просмотров: 262
Другие новости