Компании

все компании

Казахстан почав транспортування нафти для експорту до Німеччини

24 лютого 2023 року, 10:00
Нацкомпанія "КазТрансОйл" (КТО) почала приймання казахстанської нафти в нафтопровід для експорту її в Німеччину, повідомив директор департаменту зв'язків з громадськістю та внутрішнім комунікаціям КТО Шингис Ільясов.

"23 лютого в систему магістральних нафтопроводів АТ "КазТрансОйл" розпочато прийом казахстанської нафти для транспортування в Німеччину", - повідомив агентству "Інтерфакс-Казахстан" Ільясов у четвер.

Відповідно до графіка поставок нафти, затвердженого міністерством енергетики Казахстану, компанія транспортує в лютому 20 тис. тонн нафти нафтопроводом "Дружба" до пункту здавання нафти "Адамова застава" для подальшого постачання в Німеччину, нагадав він.

У грудні 2022 року АТ "КазТрансОйл" направлено річну заявку на транспортування 2023 року 1,2 млн тонн казахстанської нафти системою магістральних нафтопроводів ПАТ "Транснефть" у напрямку пункту здачі нафти "Адамова застава" для подальшого постачання в Німеччину.

Як повідомлялося, європейські гравці у зв'язку з планами щодо зниження залежності від російської нафти звернулися до Казахстану із запитом про постачання сировини. Росія схвалила заявку Казахстану на транспортування казахстанської нафти через магістральний нафтопровід "Дружба" до Німеччини. У першому кварталі "КазТрансОйл" планував здійснити транзит 300 тис. тонн казахстанської нафти до Німеччини.

Глава Міненерго Казахстану Болат Акчулаков повідомляв журналістам, що республіка планує експортувати в Німеччину 1,5 млн тонн нафти 2023 року і може наростити обсяг до 7 млн тонн.

Глава національної нафтогазової компанії "КазМунайГаз" (КМГ) Магзум Мірзагалієв пояснював, що казахстанську нафту відправлятимуть на нафтопереробний завод у м. Шведт, який перебував у власності "Роснєфті", але у вересні був переведений під контроль Федерального мережевого агентства ФРН. На частку Rosneft Deutschland (структура "Роснефти") припадало близько 12% німецьких нафтопереробних потужностей, вона була одним із найбільших гравців на місцевому паливному ринку. Потужність НПЗ у Шведті становить 11,6 млн тонн нафтопродуктів на рік. Завод з етапу проєктування історично був пов'язаний із нафтопроводом "Дружба" та російськими родовищами нафти.

По материалам: Інтерфакс-Казахстан





Просмотров: 446
Другие новости