Компании

все компании

Парламент України ухвалив законопроєкт про компенсації за пошкоджене житло

23 лютого 2023 року, 17:55
Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №7198 про створення державного реєстру пошкодженого і зруйнованого внаслідок збройного вторгнення РФ в Україну житла, і порядок компенсації за нього.

Законопроєкт на засіданні в четвер підтримали 275 народних депутатів, повідомив член фракції "Голос" Ярослав Железняк у Телеграм-каналі.

Згідно з проєктом закону, компенсації надаватимуться виключно за пошкоджену або зруйновану з 24 лютого 2022 року житлову нерухомість. При цьому закон не поширюється на об'єкти, які на дату введення воєнного стану перебували на тимчасово окупованих територіях.

Власники квартир та інших житлових приміщень зможуть отримати житловий сертифікат, що підтверджує гарантії держави фінансувати придбання житла (зокрема, збудованого в майбутньому) у межах визначеної суми, тоді як у власників приватних будинків буде вибір між отриманням сертифіката та грошовою компенсацією. Така грошова компенсація нараховуватиметься у спеціальному режимі для фінансування будівництва.

Законопроєкт не встановлює граничного розміру компенсацій, як і обмеження за місцем розташування, типом і площею нового житла, профінансованого сертифікатом. Водночас, якщо вартість житла буде нижчою за суму, зазначену в сертифікаті, залишок компенсації виплачуватиметься тільки коштом коштів, отриманих від РФ для відшкодування збитків.

Термін подачі заяви про отримання компенсації - під час дії воєнного стану та протягом одного року після його скасування. Використовувати сертифікат можна протягом п'яти років з дня його видачі, при цьому відчужувати житло (крім успадкування) заборонено на п'ять років.

Розглядом заявок займатимуться комісії з розгляду питань про надання компенсації, створені виконавчими органами місцевих рад, військовими або військово-цивільними адміністраціями.

Згідно із законопроєктом, джерелами фінансування компенсацій можуть виступати державний і місцеві бюджети; кошти міжнародних фінорганізацій, кредиторів та інвесторів; міжнародна технічна та/або поворотна чи безповоротна фінансова допомога; репарації або інші стягнення з РФ та інші.

Як повідомлялося, через "Дію" українці подали вже понад 325 тис. повідомлень про знищення або пошкодження житла




Просмотров: 331
Другие новости