Компании

все компании

Група "ТАС" стала стратегічним інвестором вагонобудівного СП voestalpine і ÖBB Rail Cargo

22 лютого 2023 року, 14:53
Кіпрська T.A.S. Overseas Investments Limited з групи "ТАС" Сергія Тігіпка отримала 40,03% в австрійській TransAnt GmbH (Лінц) - спільному підприємстві, створеному австрійськими ÖBB Rail Cargo Group і voestalpine Stahl GmbH для виробництва інноваційних та економічно ефективних залізничних вантажних вагонів.

"Для нещодавно розпочатого етапу зростання компанії в лютому 2023 року було залучено ще одного стратегічного інвестора з великими ноу-хау в галузі залізничних вагонів і сучасними доступними активами для виробництва вантажних вагонів", - повідомляється в інформації на сайті TransAnt.

Згідно з даними австрійського реєстру, частка voestalpine Stahl скоротилася з 80,2% до 48,1%, Rail Cargo Group - з 19,8% до 11,87%.

СП уточнює, що після того як його перші вагони в безперервному режимі працюють на залізниці з 2019 року, наразі опрацьовується ще одна серія, і TransAnt зосереджена на створенні власної технології виготовлення.

"Уже в другій половині 2023 року планується виготовити додаткові вагони в більшій кількості за цією новою технологією виготовлення", - вказала компанія.

Як повідомлялося, раніше конкурентні відомства України та Кіпру надали TAS Overseas Investments Limited з Групи "ТАС" дозвіл на купівлю понад 25% у TransAnt.

"TransAnt GmbH - це спільне підприємство, створене наприкінці 2020 року між Rail Cargo Austria Aktiengesellschaft і voestalpine Stahl GmbH з метою роботи в секторі залізничних вантажоперевезень. На даному етапі TransAnt не займається комерційною діяльністю. Однак після завершення цієї угоди очікується, що вона активно займатиметься виробництвом, розробкою, постачанням, продажем і орендою "гнучких" вагонів і надбудов для перевезення вантажів у промисловому секторі", - вказувала Комісія із захисту конкуренції Кіпру.

Спочатку Rail Cargo Group повідомляло про плани паритетного володіння в СП з voestalpine, однак у voestalpine до угоди з Групою "ТАС" був контрольний пакет, у зв'язку з чим Антимонопольний комітет України класифікував TransAnt і voestalpine Stahl GmbH і пов'язані з ними компанії як єдиний суб'єкт господарювання - Групу VAS. Це глобальна сталеливарна і технологічна група, що працює в автомобільній і споживчій промисловості, аерокосмічній і нафтогазовій промисловості, а також у залізничній промисловості, яка котирується на Віденській фондовій біржі і не має кінцевих власників-бенефіціарів.

Група "ТАС" заснована 1998 року бізнесменом Сергієм Тігіпком. Сфера її бізнес-інтересів охоплює фінансовий сектор (банківський і страховий сегменти) та аптечний, а також промисловість, нерухомість, венчурні проекти.

До групи входить "Дніпровагонмаш" (ДВМ) - одне з провідних підприємств України з проектування та виготовлення вантажних вагонів. Річна потужність виробництва - 9 тис. вагонів. У 2021 році ДВМ скоротив випуск вантажних вагонів на 39,2% - до 477 шт, реалізацію - на 44% до 461 од, проте торік виробив 623 вагони. Дані про фінпоказники за 2022 рік поки що відсутні, проте підприємство відзвітувало про 32,7 млн грн чистого прибутку.

Тігіпко наприкінці 2022 року повідомляв "Forbes Україна", що "Дніпровагонмаш" випускає 70 вантажних вагонів на місяць і готується локалізувати виробництво в Австрії.




Просмотров: 251
Другие новости