Компании

все компании

Суд частково розблокував рахунки Полтавського ГЗК Ferrexpo

20 лютого 2023 року, 11:25
Шевченківський районний суд Києва частково скасував арешт рахунків ПрАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат" (ПГЗК) гірничорудної компанії Ferrexpo plc з активами в Україні для виплати зарплати співробітникам, надання допомоги внутрішньо переміщеним особам і мобілізованим працівникам, забезпечення виробничого процесу.

Згідно з прес-релізом компанії, відповідне рішення суд ухвалив 16 лютого поточного року.
При цьому уточнюється, що суд частково задовольнив вимоги підприємства. Зокрема, ПГЗК дозволено також здійснювати виплати зарплати та відповідних нарахувань (аліментів, лікарняних, допомоги сім'ям загиблих під час оборони України працівників тощо) для штатних працівників, оплату послуг оренди комунального та держмайна, товарів і послуг державних і комунальних підприємств, установ та комунальних платежів.

Крім того, дозволено здійснювати виплати, пов'язані зі сплатою місцевих податків і зборів, а також оплату закупівлі продуктів, харчів, оренди приміщень для проживання внутрішньо переміщених осіб.

У пресрелізі компанії вітається рішення суду, проте констатується, що суд відхилив можливість оплати за товари та послуги, отримані від підрядних організацій. ПГЗК вважає, що продовження заборони на проведення цих платежів ставить під загрозу роботу таких компаній, адже для більшості з них ПГЗК є основним замовником.

Крім того, послуги та товари, які надають ці підрядні організації, є критичними для забезпечення стабільної виробничої діяльності підприємства. А можливе зменшення обсягів виробництва або його зупинка потягне за собою недотримання державою податків і працівниками стабільної зарплати.

ПГЗК наполягає також на знятті арешту з фінансових операцій, спрямованих на соціальну підтримку України. За даними компанії, у 2022 році в рамках програми гуманітарної підтримки України ПГЗК спрямував понад 500 млн грн на допомогу 8 областям, які найбільше постраждали від російської агресії. Підприємство вважає вкрай важливим сьогодні продовжити всі заплановані соціальні та гуманітарні програми в рамках діяльності Благодійного фонду ПГЗК.

ПГЗК вказує на важливість повного розблокування рахунків для забезпечення повноцінної роботи підприємства і вживає всіх необхідних заходів для цього.

Як повідомлялося, ухвалою Шевченківського районного суду Києва від 3 лютого 2023 року на всі рахунки ПрАТ "Полтавський ГЗК" і видаткові операції, крім сплати податків до держбюджету, було накладено арешт. Це рішення унеможливило здійснення виплати зарплати та річного бонусу, яке підприємство запланувало зробити 7 лютого 2023 року.

Пізніше суд скоригував ухвалу, дозволивши виплату зарплати, пояснивши обмеження на її виплату опискою. Однак скоригована ухвала не дозволяла здійснювати платежі на рахунки в інших банках, у яких відкрито зарпроєкт, тому її виконання було ускладнене. Незважаючи на це, станом на 16 лютого 2023 року зарплату за січень 2023 року і річний бонус для всіх штатних співробітників ПГЗК виплачено в повному обсязі, зазначала компанія.

Також повідомлялося, що суд в Україні заарештував рахунки ПГЗК Ferrexpo за запитом прокуратури в рамках справи про недоплату ренти за видобуток залізної руди у 2018-2021 роках. Компанія заперечує махінації.
Раніше Служба безпеки України (СБУ) і Бюро економічної безпеки (БЕБ) повідомили про підозру головному бухгалтеру ПГЗК Ferrexpo, мажоритарієм якої є бізнесмен і ексдепутат Костянтин Жеваго.

"СБУ спільно з БЕБ та Офісом генпрокурора повідомила про підозру одному з топ-менеджерів ПГЗК, що входить до складу групи компаній Ferrexpo і належить українському олігарху-втікачу", - ішлося в повідомленні СБУ в Телеграм-каналі.
"Детективи БЕБ повідомили про підозру головному бухгалтеру ПГЗК. Підприємство входить до складу групи компаній Ferrexpo, якою володіє мільярдер із батальйону "Монако", - зі свого боку заявляло БЕБ.

За інформацією правоохоронців, через дії топменеджера підприємство ухилилося від сплати до держбюджету рентних платежів за користування надрами родовища залізних руд на суму близько 2 млрд грн.
"Слідство встановило, що посадовець упродовж 2018-2021 років вносив неправдиві відомості до офіційних документів підприємства. Це й спричинило завдання значних збитків державі", - уточнювалося в повідомленні.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.
У СБУ та БЕБ зазначають, що висновки комплексних експертиз, проведених під час досудового розслідування, підтвердили суму збитків держбюджету у 2 млрд грн.

Правоохоронці продовжують встановлювати всіх осіб, які можуть бути причетні до скоєння правопорушення.
Ferrexpo - залізорудна компанія з активами в Україні.
Ferrеxpo належить 100%-ва частка ТОВ "Єристівський ГЗК" і 99,9%-ва - ТОВ "Біланівський ГЗК". До судового рішення у вересні 2022 року Ferrexpo також належало 100% акцій ПрАТ "Полтавський ГЗК".




Просмотров: 494
Другие новости