Компании

все компании

Україна домовилася з МВФ на рівні персоналу про початок обговорення нової програми допомоги

19 лютого 2023 року, 15:16
Персонал Міжнародного валютного фонду (МВФ) та офіційні органи України досягли домовленості на рівні персоналу (SLA - staff-level agreement) щодо першого та остаточного перегляду в рамках Програми моніторингу за участю Ради директорів (PMB).

"Ця угода, яка підлягає затвердженню керівництвом МВФ, прокладає шлях до початку обговорення повноцінної програми, підтримуваної Фондом", - йдеться в повідомленні МВФ у п'ятницю ввечері за підсумками роботи місії.

Як повідомлялося, Україна в умовах неготовності МВФ відразу виділяти значне фінансування восени минулого року запросила у Фонду чотиримісячну Моніторингову програму PMB, яку Фонд схвалив 20 грудня. Київ сподівається, що на зміну цій програмі, яка не передбачає фінансування, вже на початку другого кварталу 2023 року прийде програма розширеного фінансування EFF, яка може частково покрити розрив у покритті $38 млрд дефіциту держбюджету-2023, що наразі становить близько $10 млрд.

Місія МВФ щодо першого перегляду програми працювала у Варшаві 13-17 лютого. У межах неї обговорювали середньострокові макроекономічні показники, податково-бюджетну політику, структуру фінансування, політику фінансового сектору та управління.

"Завдяки спільним зусиллям уряду та Нацбанку України виконано всі кількісні та індикативні показники на кінець грудня, а також усі п'ять структурних орієнтирів на кінець січня. Вони включали подання урядом пакету законопроєктів про податки, вжиття заходів Мінфіном щодо врегулювання простроченої заборгованості, розроблення концептуального плану щодо системи соцзахисту, створення наглядової ради "Нафтогазу" та узгодження ключових елементів діагностики банківського сектору", - зазначив глава місії МВФ Гевін Грей.

За його словами, своєчасне надання значної зовнішньої підтримки має вирішальне значення для макроекономічної стабільності, і великомасштабні виплати залишатимуться необхідними у 2023 році та в наступний період для покриття потреб у фінансуванні та забезпечення стабільності.

Грей також зазначив, що зусилля з розширення випуску на внутрішньому ринку облігацій мають тривати, щоб допомогти забезпечити стабільну структуру фінансування та ліквідувати залежність від монетарного фінансування.
МВФ очікує, що держсектор відіграватиме важливу роль у процесі відновлення, і заходи з підвищення ефективності та прозорості державних фінансів і управління матимуть вирішальне значення.

Фонд також вказав, що 2022 року економіка скоротилася на 30%, що менше, ніж очікувалося раніше, і інфляція почала сповільнюватися. Водночас короткострокові перспективи погіршилися після затвердження PMB у грудні, зокрема через атаки на критичну інфраструктуру. Проте економіка пристосовується, і протягом року очікується поступове її відновлення.

"Податково-бюджетна політика у 2023 році має враховувати більш високі потреби у витратах. Зміцнення податкових надходжень, зокрема за рахунок поліпшення управління доходами та відновлення податкової політики до її довоєнного стану, залишається пріоритетом. Крім того, перед Україною стоїть колосальне завдання зі створення фінансового простору для відновлення, пов'язаного з війною, і сильнішої системи соціального захисту, не залишаючи місця для заходів, які підривають податкові надходження", - зазначив Фонд.

На думку МВФ, НБУ обачно реагує на надлишкову ліквідність у банківській системі, зокрема шляхом підвищення резервних вимог і підвищення привабливості активів у національній валюті з метою забезпечення цінової та зовнішньої стабільності.

"З початком війни далекосяжні надзвичайні заходи, запроваджені в умовах воєнного стану, допомогли зберегти фінансову стабільність. Наразі триває підготовка до поступового скасування надзвичайних заходів з метою приведення норм у відповідність до міжнародних стандартів. НБУ в пріоритетному порядку оновлює свою стратегію фінансового сектору, ключовим елементом якої стане незалежна оцінка активів банків, коли дозволять умови", - вказав Фонд.

На думку його персоналу, повноцінна програма з МВФ підтримала б зусилля уряду України щодо вступу до ЄС. Зокрема, необхідно просувати ініціативи з реформування, спрямовані на підвищення продуктивності та конкурентоспроможності приватного сектору, щоб допомогти закласти основу для стійкого повоєнного зростання на тлі просування до вступу в ЄС.

"Влада домагається прогресу в реформах зі зміцнення управління, боротьби з корупцією та верховенства права, а також закладає підвалини для повоєнного зростання, хоча порядок денний реформ у цих галузях залишається значним... Очікується, що приватний сектор також зробить свій внесок у зусилля з відновлення", - наголошується також у релізі.




Просмотров: 342
Другие новости