Компании

все компании

Ракета успішно вивела на орбіту чергову партію з 55 міні-супутників для Starlink

13 лютого 2023 року, 11:48
Ракета-носій Falcon 9 у неділю успішно вивела на орбіту чергову партію з 55 міні-супутників для поповнення орбітального угруповання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, повідомила компанія-розробник SpaceX.

"Виведення 55 супутників Starlink підтверджено", - ідеться в повідомленні.

Запуск було здійснено з 40-го стартового комплексу бази американських Космічних сил на мисі Канаверал у Флориді о 00:10 за часом Східного узбережжя США (о 07:10 за Києвом).

Приблизно за 1 годину 4 хвилини після старту ракети супутники Starlink відокремилися від її другого ступеня і вийшли на штатну орбіту.

Це вже 73-є за рахунком виведення на орбіту групи інтернет-супутників із травня 2019 року в рамках проєкту Starlink і п'яте в поточному році.

З урахуванням нинішнього запуску SpaceX вивела на орбіту вже понад 3,9 тис. супутників Starlink. Частина з них вийшла з ладу або зійшла з орбіти. Понад 3,6 тис. апаратів залишаються на орбіті в робочому стані.

Тим часом перший багаторазовий ступінь ракети-носія, який використовували вже в 12-й раз, приблизно за дев'ять хвилин після старту здійснив вертикальну керовану посадку на морську платформу-дрон A Shortfall of Gravitas, що знаходився в Атлантиці приблизно за 660 км від космодрому.

Крім того, спеціальне рятувальне судно SpaceX мало підняти з води дві стулки обтічника головної частини ракети, які після відокремлення спускалися на парашутах. Повторне використання обтічника дає змогу економити компанії SpaceX до $6 млн під час запусків своїх ракет.

Наразі компанія є найбільшим супутниковим оператором у світі. Інтернет від Starlink доступний користувачам у 47 країнах, зокрема в Північній Америці, Європі, на Далекому Сході та в Австралії. За даними Пентагону, послугами цих супутників також активно користуються американські військові.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів (а в подальшому - з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дасть змогу забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом до інтернету в будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій у реалізацію проекту оцінюється в $10 млрд.




Просмотров: 318
Другие новости