Компании

все компании

ФДМ планує продати 26 спиртзаводів і завершити приватизацію спиртової галузі

11 лютого 2023 року, 11:23
Фонд державного майна України (ФДМ) нинішнього року планує повністю завершити приватизацію підприємств спиртової галузі, для чого проведе онлайн-аукціони з продажу 26 спиртзаводів у всій країні. 

Як повідомляється на Facebook-сторінці ФДМ у четвер, за 2,5 року з моменту демонополізації спиртової галузі відбулося вже 39 успішних аукціонів із продажу спиртзаводів, що поповнило бюджет країни більш ніж на 2 млрд грн, дало змогу залучити приватні інвестиції та скоротити нелегальне виробництво.

"А ви знали, що нещодавно в Україні існувала монополія на виробництво спирту? Ми були однією з двох країн у світі, де була така практика. Проте влітку 2020 року держава ухвалила рішення про демонополізацію галузі та розпочала приватизацію спиртзаводів. ", - нагадало відомство.

Згідно з його даними, до запуску приватизації Україна витрачала близько 200 млн грн на утримання збиткових заводів щорічно. Ще більшою проблемою було тіньове виробництво, яке становило 55% 2019 року.

Фонд уточнив, що в 39 завершених приватизаційних аукціонах узяли участь 133 підприємці, у результаті завдяки конкуренції вартість запропонованих активів зросла в середньому у 2,4 раза.

"У купівлі спиртзаводів зацікавлені не тільки виробники алкоголю. Участь в аукціонах беруть також фармацевтичні компанії, виробники автомобільного пального та агрокомпанії, зацікавлені в переробці власної продукції", - наголосив ФДМ у повідомленні.

Як повідомлялося, у вересні-грудні 2022 року ФДМ провів 12 аукціонів із продажу спиртзаводів. Переможці торгів запропонували понад 849 млн грн за ці об'єкти, що втричі більше за їхню сукупну стартову вартість. Тим самим спиртзаводи стали одним із найпопулярніших напрямків для інвестицій у держмайно минулого року.

У грудні 2022 року ТОВ "Авербуд" (с.Чистилів Тернопільської обл.) виграло право на приватизацію частини майна держпідприємства "Мишковицький спиртзавод" (Теребовлянський р-н Тернопільська обл.), а саме підприємства з виробництва лікеро-горілчаних виробів у Чорткові (Тернопільська обл.).

На початку січня 2023 року Антимонопольний комітет України дозволив ТОВ "Таймкол" (Київ) приватизувати Борщівський спиртозавод (Тернопільська обл.), який входить до складу держпідприємства "Укрспирт", право на купівлю якого за 17,7 млн грн компанія виграла на онлайн-аукціоні в жовтні 2022 року.

Крім того, 12 січня ТОВ "Ес Ойл" (Львів) виграло право на приватизацію Сторонибабського спиртозаводу з активами в п'яти регіонах України за 142 млн грн, а 6 лютого ТОВ "Агропромпереробка" (с. Карбівка Вінницької обл.) виграло аукціон із приватизації Вашківського спиртозаводу (Вашківці Чернівецької обл.) за 1,99 млн грн.




Просмотров: 378
Другие новости