Компании

все компании

Фондові індекси країн Європи зростають у середу

8 лютого 2023 року, 15:25
Фондові індекси країн Західної Європи зростають у середу, інвестори оцінюють заяви глави ФРС Джерома Пауелла і квартальні звітності великих європейських компаній.

Зведений індекс найбільших компаній регіону Stoxx Europe 600 до 11:17 кв підвищився на 0,82% і становив 461,93 пункту.

Британський фондовий індекс FTSE 100 збільшився на 0,72%, німецький DAX - на 0,86%, французький САС 40 - на 0,56%. Італійський FTSE MIB та іспанський IBEX 35 додали 0,6% і 0,7% відповідно.

Пауелл під час виступу в Економічному клубі у Вашингтоні напередодні знову сказав, що дезінфляційний процес в економіці почався. Він також зазначив несподівану стійкість американського ринку праці, що може стати підставою для подальших підвищень ставки Федрезерву.

"Ми вважаємо, що нам будуть потрібні нові підвищення ставки, - сказав Пауелл. - Ми також вважаємо, що нам потрібно буде утримувати грошово-кредитну політику на обмежувальному рівні протягом деякого часу".

Загалом слова Пауелла повторювали його виступ за підсумками засідання американського центробанку, яке відбулося минулого тижня, що було сприйнято інвесторами як позитивний сигнал.

Тим часом у середу стало відомо, що роздрібні продажі в Італії в грудні скоротилися на 0,2% відносно листопада, тоді як аналітики очікували падіння на 0,8%. У річному вираженні продажі зросли на 3,4% після підйому на 4,4% місяцем раніше.

Обсяг промислового виробництва у Швеції в грудні впав на 2,5% відносно того ж місяця попереднього року, рекордними темпами з вересня 2020 року. Тим часом споживчі витрати в країні позаминулого місяця опустилися на 0,8%, максимально за півроку.

Акції норвезької нафтогазової компанії Equinor ASA дорожчають на 6,5%. Компанія ухвалила рішення підвищити дивіденди і збільшити програму викупу акцій на тлі зростання чистого прибутку в 2,3 раза і підвищення виручки на 5% у жовтні-грудні 2022 року.

Ціна паперів TotalEnergies знижується на 2,7%. Французька нафтогазова компанія в четвертому кварталі скоротила чистий прибуток через списання на суму $4,1 млрд, пов'язаних із часткою компанії в російському "НОВАТЕК".

Капіталізація A.P. Moeller-Maersk AS зростає на 2,3%, хоча данська транспортно-логістична компанія минулого кварталу скоротила чистий прибуток на 18,8%, виручку - на 3,7%.

Ринкова вартість Societe Generale SA опускається на 0,4%, незважаючи на те, що французький банк у четвертому кварталі отримав чистий прибуток і виручку вищі за прогнози.

Котирування Pandora A/S піднімаються на 7,6%. Данська ювелірна компанія відзвітувала про зростання чистого прибутку і виручки в четвертому кварталі 2022 року, причому обидва показники виявилися кращими за прогнози ринку.

Лідерами зростання в Stoxx Europe 600 виступають акції фінського НПЗ Neste (+9,5%), який відзвітував про кращий, ніж очікувалося, квартальний показник EBITDA, і провайдера хмарних послуг Sinch AB, що дорожчають на 10%. Зниження очолюють папери оператора платіжної системи Adyen N.V., що впали на 12,6%.




Просмотров: 319
Другие новости