Компании

все компании

Казахстан поставить 300 тис. тонн нафти до ФРГ

13 січня 2023 року, 16:50
АТ "КазТрансОйл" (КТО) здійснить транзит 300 тис. тонн казахстанської нафти в Німеччину в I кварталі 2023 року, повідомила прес-служба компанії в п'ятницю.

"АТ "КазТрансОйл" отримано підтвердження міністерством енергетики Російської Федерації на транспортування в I кварталі 2023 року 300 тис. тонн казахстанської нафти системою магістральних нафтопроводів ПАТ "Транснефть" за напрямком пункту здачі нафти "Адамова застава" для подальшого постачання в Німеччину", - ідеться в повідомленні компанії на запит агентства "Інтерфакс-Казахстан".
   
"Цей транзит нафти здійснюватиметься в рамках відповідної угоди між урядом Республіки Казахстан і урядом Російської Федерації від 7 червня 2002 року", - додали в КТО.
   
Міністр енергетики Казахстану Болат Акчулаков повідомляв раніше журналістам, що країна планує експортувати в Німеччину 1,5 млн тонн нафти в 2023 році і може наростити обсяг до 7 млн тонн.
   
Віцепрем'єр Росії Олександр Новак зазначав, що Росія готова схвалити заявку Астани на транспортування нафти через магістральний нафтопровід "Дружба" до Німеччини.
   
Раніше європейські гравці у зв'язку з планами щодо зниження залежності від російської нафти звернулися до Казахстану із запитами про постачання сировини. Казахстанське АТ "Казтрансойл" згодом подало заявку в "Транснефть" на транспортування 2023 року 1,2 млн тонн нафти до Німеччини.
   
За словами глави національної нафтогазової компанії "КазМунайГаз" (КМГ) Магзума Мірза-Галієва, казахстанську нафту відправлятимуть на нафтопереробний завод у місті Шведт, що перебував у власності "Роснєфті", але у вересні був переведений під контроль Федерального мережевого агентства ФРН (регулятор у сфері енергетики - ІФ).
   
На частку Rosneft Deutschland (структура "Роснефти") припадало близько 12% німецьких нафтопереробних потужностей, вона була одним із найбільших гравців на місцевому паливному ринку. Потужність НПЗ у Шведті становить 11,6 млн тонн нафтопродуктів на рік. Завод з етапу проектування історично був пов'язаний з нафтопроводом "Дружба" і російськими родовищами нафти.
   
АТ "КазТрансОйл" - національний оператор Казахстану з магістрального нафтопроводу. Входить до групи АТ НК "КазМунайГаз", володіє диверсифікованою мережею магістральних нафтопроводів протяжністю 5,4 тис. км. Транспортує нафту на казахстанські нафтопереробні заводи і на експорт за п'ятьма напрямками: нафтопроводи "Атирау - Самара" і "Казахстан - Китай", порт Актау (налив нафти в танкери), перевалка в систему КТК, залізниця (налив у цистерни).

По материалам: Інтерфакс-Казахстан





Просмотров: 465
Другие новости