Компании

все компании

Українські переробники свинини збираються налагодити її експорт до країн ЄС

30 грудня 2022 року, 13:41
Частина українських виробників і переробників свинини має намір налагодити її експорт до країн ЄС наступного року, для цього вони вивчають профільні європейські регламенти і готуються до неофіційних аудитів на відповідність своєї продукції експортним вимогам.

Наразі чотири українські підприємства галузі зацікавлені в запуску експорту свинини в Європу, повідомляють на сайті асоціації "Свинарі України" (АСУ) в четвер.

"Ми з експертами та ветеринарною службою працювали над тим, щоб попередньо були вже готові "драфтові" опитувальники для підприємств, які хочуть перевірити, наскільки вони відповідають вимогам регламентів ЄС. Низка переробників, зацікавлених в експорті свинини, проштудіювали ці опитувальники, щоб оцінити, що їм потрібно відшліфувати, щоб довести свою відповідність регламентам", - цитує організація свого президента Оксану Юрченко.

За її даними, в ЄС "є певне розуміння", що наступного року можуть бути введені певні послаблення для української продукції свинарства, що до повномасштабної російської агресії навіть особливо не обговорювалося.

"Наступного року у співпраці з міжнародними організаціями ми покладемо початок неофіційним аудитам для підтримки таких виробників. Зараз є чотири підприємства", - наголосила Оксана Юрченко в повідомленні.

За оцінками АСУ, Євросоюз відкриватиметься для експорту української свинини до двох років, і це не песимістичний сценарій.

Своєю чергою, у галузі просуваються офіційні узгодження міжнародних сертифікатів на експорт свинини до В'єтнаму та Гонконгу, але поки що це не дуже актуально, тому що морські шляхи закриті через агресію РФ, а інша логістика для виробників фінансово недоцільна.

Як повідомлялося, 11 травня 2022 року Європейська Комісія дозволила експорт до третіх країн через територію ЄС свинини, яловичини та продуктів м'ясопереробки, вироблених в Україні.

Станом на 1 лютого 2022 року загальне поголів'я свиней в Україні становило 5,56 млн голів, скоротившись порівняно з аналогічною датою 2021 року на 3,4%. Дані за наступні місяці не публікувалися Держстатом через початок повномасштабної російської військової агресії в Україні.

Споживання свинини на одного жителя України поточного року становитиме 20 кг/рік, незначно збільшившись порівняно з 19,9 кг/рік 2021 року. Загалом у країні за рік буде вироблено 625 тис. тонн м'яса та м'ясопродуктів.




Просмотров: 281
Другие новости