Компании

все компании

Експортна виручка України від реалізації агропродукції становитиме $23,3 млрд - УКАБ

27 грудня 2022 року, 17:36
Експортна виручка України від реалізації продукції агропромислового комплексу 2022 року становитиме близько $23,3 млрд, що на 16% менше за аналогічний показник минулого року, повідомляється на сайті асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) у вівторок.

За її даними, у січні продукції АПК експортовано на $3,1 млрд, у лютому - на $2,5 млрд, у березні - на $0,8 млрд, у квітні - на $0,9 млрд, у травні - на $1,2 млрд, у червні - на $1,5 млрд, у липні - на $1,4 млрд, у серпні - на $1,9 млрд, у вересні - на $2,6 млрд, у жовтні - на $2,5 млрд, у листопаді - на $2,6 млрд, у грудні - на $2,3 млрд.

УКАБ уточнив, що експортні відвантаження було істотно збільшено на початку 2022 року на тлі потенційного нападу РФ на Україну, що дало змогу уникнути ще вагомішого розриву в річних показниках.

Найбільше скорочення надходження експортної виручки спостерігалося на початку війни - у березні та квітні 2022 року, після чого до кінця року спостерігалося поступове зростання, спричинене налагодженням роботи альтернативних логістичних маршрутів та початку роботи "зернового" коридору.

"ТОП-5 позицій найбільшої експортної виручки 2022 року складають традиційні для України експортні продукти: кукурудза, соняшникова олія, пшениця, ріпак і насіння соняшнику. Виняток - тільки насіння соняшнику, яке раніше переробляли на території України. З початком війни переробка насіння соняшнику скоротилася через тимчасове блокування морських шляхів, що і призвело до експорту безпосередньо сировини", - вказується в повідомленні асоціації.

При цьому продукція АПК вже давно займає значну частку в експортній виручці країни, і продовжує збільшуватися: у листопаді 2022 року ця частка склала 68% загального експорту. Основна причина такого зростання - це, з одного боку, значна зацікавленість світового суспільства в сільськогосподарській продукції з України, а з іншого - її надлишок в Україні, що значно перевищує внутрішні потреби.

Як раніше повідомляла асоціація, у листопаді Україна експортувала 7,2 млн тонн продукції АПК, у жовтні та вересні Україна - по 6,9 млн тонн, у серпні - 4,6 млн тонн, у липні - 3,0 млн тонн, у червні - 2,7 млн тонн. За даними Мінагрополітики України, у травні агроекспорт становив 1,74 млн тонн, у квітні - 0,96 млн тонн, у березні - 0,33 млн тонн.

До початку повномасштабного військового вторгнення РФ Україна щомісяця експортувала в середньому 5-6 млн тонн сільгосппродукції, переважно через свою морську інфраструктуру в Чорному морі.




Просмотров: 280
Другие новости