Компании

все компании

Дев'ять українських суден доставлять 390 тис. тонн агропродукції в країни Африки, Азії та Європи

27 грудня 2022 року, 15:36
Порти "Великої Одеси" минулої суботи та неділі відправили 390 тис. тонн агропродукції в рамках "Зернової ініціативи", повідомило Міністерство інфраструктури України.

"За останні два дні з портів "Великої Одеси" вийшли дев'ять суден, які доставлять 390 тис. тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи, зокрема балкери ALANDA STAR і SSI PRIVILEGE з 68 тис. тонн пшениці для Єгипту й Індонезії, а також танкер EUROCHAMPION з 45 тис. тонн рослинної олії для Індії", - зазначило міністерство.

У відомстві зазначили, що в портах, задіяних у "зерновій ініціативі", під обробкою перебувають 24 судна. На них завантажують понад 860 тис. тонн української агропродукції.

"Зерновим коридором" також рухаються три судна під завантаження 93 тис. тонн агропродукції.

Водночас у Босфорі своєї черги на інспекцію СКЦ чекають 99 суден, з яких 72 - на захід у порти під завантаження, 27 - уже з українською агропродукцією.

"Мета Росії - уповільнити процес інспекцій суден. Спочатку вони скоротили кількість інспекційних груп до трьох, тепер почали затягувати час самих інспекцій. Представники РФ почали перевіряти навіть показники, які не передбачені документами СКЦ і не мають жодного стосунку до предмета перевірки (наприклад, чи добре працюють судові агрегати, скільки палива тощо)",- пояснює заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков.

За його словами, за такого алгоритму перевірка одного судна займає від чотирьох годин, що призводить до збільшення черги і одночасно мільйонних збитків для вантажовласників через простої.

За інформацією Міністерства інфраструктури, станом на 25 грудня інспекційна група №3 не провела жодної інспекції, внаслідок чого за день відбулося лише 6 інспекцій із 10 запланованих.

У відомстві зазначили, що для безперервного руху зерновим коридором має відбуватися щонайменше 12 інспекцій на добу.

Загалом із 1 серпня з портів Великої Одеси вийшли 594 судна, які експортували 15,5 млн тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки.




Просмотров: 292
Другие новости