Компании

все компании

У Європу прийшли холоди, транзит Газпрому Україною - 42,4 млн куб. м

6 грудня 2022 року, 13:51
Щонайменше перша половина грудня очікується в Європі вельми прохолодною: приблизно на 3 градуси Цельсія нижче за кліматичну норму і на півтора градуса холодніше, ніж роком раніше. Влада Німеччини вже назвала ці температурні умови критичними для роботи енергетичної системи.

Заявка на транзит російського газу через територію України - на рівні попередніх днів і місяців.

"Оператор ГТС України" прийняв від "Газпрому" заявку на транзит на вівторок в обсязі 42,4 млн куб. м, повідомила українська компанія. Показник у понеділок був таким самим. Потужності заявлені тільки по одній із двох точок входу в ГТС країни - газовимірювальній станції "Суджа". По коридору через ГВС "Сохранівка" заявку не прийнято.

ОГТСУ оголосив форс-мажор приймання газу для транзиту через "Сохранівку", оскільки не може здійснювати оперативно-технологічний контроль за компресорною станцією "Новоп

Спотова ціна газу в Європі тримається на високому рівні на тлі сталих низьких температур і невисокого вироблення вітрогенерації.

Федеральне мережеве агентство Німеччини (Bundesnetzagentur) змінило оцінку погодної ситуації в країні з "напруженої" на "критичну". Відомство називає "стабільною" ситуацію, коли температура повітря на найближчі 7 днів прогнозується теплішою, ніж у середньому за останні 4 роки (2018-2021 роки), "напруженою", якщо на 0-2 градуси нижча за середню за той самий період, та "критичною", якщо більш як на 2 градуси холодніша за звичайну. Прогноз на цей тиждень - на 2,38 градуса нижчий за середній показник за останні чотири роки, тож слід очікувати значного збільшення споживання, попереджає BNetzA.

Вироблення електроенергії за рахунок вітроустановок у Європі за понеділок становило 11,5% від енергобалансу в ЄС, тоді як за минулий тиждень - у середньому 10%, повідомляє асоціація WindEurope.

Контракт із постачанням "на день вперед" на хабі TTF у Нідерландах закрився на рівні $1466 за тисячу кубометрів.

Газопровід "Північний потік" повністю зупинено через низку санкційних проблем з обслуговуванням обладнання. У вересні було підірвано дві нитки першого "Північного потоку" і одну "Північного потоку 2" поблизу данського острова Борнхольм.

Поточний рівень запасів у Європі знизився до 91,27% - це на 10,8 відсоткових пункти вище середнього показника на ту саму дату за останні п'ять років, повідомляє асоціація Gas Infrastructure Europe.

За газову добу 2 грудня запаси "схудли" на 0,45 відсоткових пункта. Це був новий максимальний показник з початку сезону відбору. У неділю 4 грудня (остання звітна дата) відбір очікувано був трохи меншим - 0,25 пункту, але це також у рази більше, ніж у попередні вихідні.

Початок сезону відбору (14 листопада) цього року - найпізніший за історію спостережень GIE (з 2011 року). Однак у "Газпромі" попереджають, що "навантаження на ПСГ Європи буде вищим, ніж у попередні роки, у зв'язку зі зміненою логістикою і джерелами газопостачання європейського ринку".

Європейські термінали з приймання СПГ з початку грудня працюють із продуктивністю 70%, що майже повторює листопадовий показник (69%). Активне споживання СПГ скорочує його запаси в резервуарах приймальних терміналів.

Стан запасів у ПСГ США має дедалі більше значення для світового ринку. Країна активно нарощує експорт газу (насамперед до Європи), а видобуток зростає меншими темпами.

Підземні сховища в США, як і в Європі, перейшли до активного відбору. За черговий звітний тиждень (закінчився 25 листопада) з ПСГ було вилучено 2,3 млрд куб. м газу, що значно перевищує звичайні для цього часу величини.

Поточний рівень резервів становить близько 72%, що на 2% нижче середнього показника за останні п'ять років, повідомляє управління енергетичної інформації (EIA) Міненерго США. Це суттєво менше за резерви в ПСГ Європи та Росії.

Наразі в EIA очікують, що поточної зими запаси в сховищах скоротяться на 60 млрд куб. м (середній показник за останні п'ять років). На кінець березня обсяги природного газу в ПСГ становитимуть 40 млрд куб. м, що на 8% нижче середнього рівня за п'ять років.




Просмотров: 407
Другие новости