Компании

все компании

Румунія, Болгарія та Хорватія допоможуть Україні транзитом наростити експорт агропродукції

27 листопада 2022 року, 10:39
Лідери Румунії, Болгарії та Хорватії підтримали оголошену президентом України ініціативу "Зерно з України" і заявили про подальші зусилля з нарощування наявних і створення нових транзитних коридорів для експорту українського зерна та іншої агропродукції.

"З початку війни 8,4 млн тонн зернових та олійних з України було транзитом (через Румунію) поставлено споживачам у світі. Найближчими місяцями очікуємо зростання транзитного експорту з України", - сказав прем'єр Румунії Ніколає Чуке у відеозверненні на міжнародному саміті з продовольчої безпеки в Києві в суботу.

Він зазначив, що Румунія дуже рішуче діяла на підтримку експорту українського зерна через румунські порти і продовжуватиме працювати над збільшенням сполучення між країнами наземним і залізничним транспортом, зокрема, нещодавно було відкрито новий пункт пропуску на кордоні.

Чуке також наголосив, що Румунія надає і не відступить від підтримки України та Молдови в енергосфері. "Ми не дозволимо Росії занурити регіон у темряву", - заявив він.

Президент Болгарії Румен Радєв на саміті повідомив, що Болгарії за останні місяці вдалося транспортувати близько 200 тис. тонн зерна з України через Дунай, і країна має намір продовжувати цей транспортний проект.
"На жаль, втрата електроенергії в українських портах через російські обстріли ускладнила цей процес для болгарських суден", - зазначив він.

Радев також повідомив, Болгарія надає паливо Україні, щоб країна могла підтримувати сільськогосподарський і транспортний сектор.
Прем'єр Хорватії Андреа Пленкович також підтримав роботу над новими коридорами постачання української продукції в рамках проєкту ЄС "Шляхи солідарності".

"Хорватія активно приєднується, і буде залучати інші порти на Адріатиці та є можливості коридорів річкою Дунай", - зазначив глава хорватського уряду.
Лідери трьох країн привітали продовження ще на 120 днів Чорноморської зернової ініціативи, а президент Болгарії закликав шукати стабільні довгострокові рішення.




Просмотров: 282
Другие новости