Компании

все компании

Україна зібрала 5,3 млрд грн акцизного податку з продажу алкогольних напоїв

22 листопада 2022 року, 11:31
Україна в січні-жовтні 2022 року зібрала 5,31 млрд грн акцизного податку з продажу алкогольних напоїв, що на 3,9% більше від запланованих показників, при цьому перевиконання плану забезпечено в умовах недоотримання понад 800 млн грн у березні-квітні через російське військове вторгнення.

Як повідомив у Telegram-каналі голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, зростання акцизного збору свідчить про перші успіхи з детінізації українського ринку горілки.

"Мирний план за 10 місяців 2022 року перевиконано на 3,9%, або на 207 млн грн. Перевиконання забезпечено попри провал надходжень (на понад 800 млн грн) у бурхливому березні та квітні. З травня по жовтень надходження з року в рік зросли на 17%, або на 0,6 млрд грн. План за цей період перевиконано майже на мільярд гривень (+29%), незважаючи на втрату територій і частини ринку збуту", - написав він у Telegram.

За даними голови комітету, у січні-жовтні Державна податкова служба (ДПС) анулювала 322 ліцензії, з яких 10 - на право оптової торгівлі алкоголем, а три - на виробництво алкогольних напоїв у зв'язку з виробництвом і реалізацією продукції без сплати акцизу.

"Хочу звернутися до легальних виробників спирту та ЛГВ. Друзі, держава зробить усе можливе для вашого розвитку та процвітання. Ми зробимо все можливе для підтримки експорту. Водночас сплата податків, які повністю йдуть на фінансування армії, - це must have сьогодні. Ми будемо дуже жорстко реагувати на будь-яке ухилення і будь-який контрафакт. Не намагайтеся ризикнути або спробувати "порішати", - підсумував Гетманцев у повідомленні.

У липні він написав у Telegram, що Державна податкова служба (ДПС) у червні 2022 року перевиконала план зі збору акцизного податку на 14,9% від очікуваних показників, зокрема з акцизу з алкоголю - на 12,3%.

"Судячи з усього, оновленому акцизному управлінню ДПС вдалося достукатися до совісті (тих) виробників горілки і тютюну, які спочатку, коли почалася війна, відвели свої обороти в тінь, імовірно, рятуючи їх від Путіна", - написав тоді голова комітету.

У квітні 2022 року він висловив подяку виробникам алкоголю Global Spirits і "Баядера Груп", ритейлерам "АТБ" і Novus, а також тютюновій компанії "Філіп Морріс Україна" за сплату податкових відрахувань раніше від визначеного законодавством терміну.




Просмотров: 241
Другие новости