Компании

все компании

У Франції фіксують рекордний улов морських гребінців

8 жовтня 2022 року, 11:31
Нормандія та Бретань радіють рекордному році з видобутку морських гребінців, або «черепашок Святого Якова», як їх називають у Франції, сезон лову яких відкрився з початком жовтня.

Як стверджують професіонали галузі, на їх пам'яті біля берегів Франції ще ніколи не було такого достатку цього неодмінного для французької кухні молюска, особливо у двох найврожайніших місцях гребінців на Ла-Манші - у затоці Сени в Нормандії та в затоці Сен-Брійо в Бретані.

Тож тепер французам не доведеться побоюватися браку цих ласощів на святкових столах до різдвяних та новорічних днів. Французький науково-дослідний інститут з експлуатації ресурсів моря (Ifremer) повідомив, що рекордні показники запасів гребінців цього року підтверджують «сприятливу тенденцію останніх років» розмноження цих молюсків, видобуток яких у Франції суворо регламентований. «Всі показники задовільного стану популяції молюсків морського гребінця в цих двох зонах на хорошій позначці в нинішній сезон лову», - констатували експерти Ifremer.

Водночас безпрецедентна спека минулого літа далася взнаки і на цих мешканцях моря. «Мушля нинішнього року дрібніші через затримку розвитку», - зазначають в інституті морських ресурсів.

«Відтворення фітопланктону, яким харчуються молюски, схоже, було нижчим цього літа через нестачу надходження прісної води з річок і винятково сильної спеки», - пояснюють в Ifremer. Тим не менш, у затоці Сен-Бріє, наприклад, очікуваний обсяг вилову гребінців дозволеного калібру має становити цього сезону не менше 46 тис. тонн, а це на 5% більше, ніж у попередньому році. При цьому в Ifremer вважають, що до кінця року цей прогноз цілком може бути відчутно перевищений у міру подальшого зростання черепашок протягом сезону.

Інститут у великій мірі пов'язує успішний сезон черепашок Святого Якова з сумлінним ставленням трудівників моря до свого промислу.

Строго дотримуються встановлені дати та години лову, проводиться робота з поліпшення селективності снастей, зокрема, за рахунок використання більших грат на драгах. А в затоці Сени навіть створено залежну зону, яка змінюється щороку. Не дивно, що ці зусилля винагороджуються рекордно врожайними сезонами, вважають фахівці з експлуатації морських ресурсів.




Просмотров: 561
Другие новости