Компании

все компании

Ціни на мідь та цинк суттєво зростають на Лондонській біржі металів

6 жовтня 2022 року, 13:05
Ціни на мідь та цинк на Лондонській біржі металів (LME) суттєво зростають у четвер після падіння останніми місяцями на побоюваннях слабкого попиту на кольорові метали з боку Китаю.

Причиною цього стала новина про те, що LME заборонила нові поставки міді та цинку "Уральської гірничо-металургійної компанії" (УГМК) та однієї з її "дочок" після того, як Великобританія запровадила санкції проти президента УГМК Іскандара Махмудова, повідомляє Bloomberg. Цей крок є найбільшим обмеженням російських поставок металів на LME з початку війни, що розв'язана Росією, в Україні, зазначає агентство.

Метали, включаючи мідь, цинк та алюміній, не підпадали під санкції США чи Європи, хоча у галузі посилюються дебати про те, чи має біржа діяти незалежно та блокувати нові постачання російської сировини. УГМК - російський гірничо-металургійний холдинг, один із найбільших виробників міді, цинку, вугілля та дорогоцінних металів у країні.

У тому числі до нього входить АТ "Челябінський цинковий завод" (ЧЦЗ) - провідний виробник металевого цинку та сплавів на його основі в РФ. У середині березня УГМК заявила, що Махмудов перестав бути контролюючим бенефіціаром компанії, деталі нової структури акціонерів не розкривалися. З поточного моменту метал УГМК і ЧЦЗ може поставлятися на склади LME тільки в тому випадку, якщо власник зможе довести біржі, що це не буде порушенням санкцій, зокрема, що його було продано до того, як Махмудов підпав під санкції Великобританії 26 вересня. , і що жодна з компаній не має економічного інтересу до металу.

Мідь УГМК, яка зараз перебуває у системі складів LME, під санкції не підпадає, а челябінського цинку на складах немає, йдеться у повідомленні біржі.

Ціна цинку підскочила на 4,4% вранці у четвер, мідь та алюміній подорожчали на 2,4%. З пікового рівня, зафіксованого у квітні, цинк подешевшав приблизно на 30%, а ціни на мідь впали на 26% із березневого максимуму. Негативними факторами для ринку виступали очікування скорочення попиту з боку Китай, зокрема через низьку активність будівельного сектору країни, а також побоювання щодо уповільнення темпів світового економічного зростання.

По материалам: Bloomberg


теги: LME, цинк, мідь



Просмотров: 617
Другие новости