Компании

все компании

НБУ може трохи покращити прогноз інфляції на 2022р

6 жовтня 2022 року, 14:12
Національний банк України (НБУ) зазначає наявність на ринку низки факторів, що сприяють покращенню цінової ситуації, та може знизити прогноз інфляції на поточний рік, який у липні було встановлено на рівні 31%, повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. Наш останній прогноз липневий (інфляції) – близько 30%, наступного року – близько 20%.

Ризики - у бік зниження: швидше за все, буде переглянуто (прогноз інфляції) трохи нижче, але несуттєво", - сказав він на конференції Forbes "Без рожевих окулярів. Бізнес та держава під час війни" у четвер.

Ніколайчук пояснив, що це пов'язано, зокрема, з покращенням ситуації з постачанням овочів та фруктів. Він додав, що ціни на пальне знизилися більше, ніж очікував Нацбанк, що також пов'язано із логістикою. "Ситуація з відкриттям портів також дає більше підстав, що не буде курсових коливань великих", - зазначив заступник голови Нацбанку.

Він також зазначив, що в липневий прогноз Нацбанк закладав запровадження додаткового імпортного збору та більшого акцизу на паливо, проте ці заходи не реалізувалися, і це також додатковий стримуючий ефект для цін. "Наступного року основний дезінфляційний фактор – покращення спроможності українського бізнесу нарощувати виробництво сільгосппродукції, покращаться логістичні можливості", – сказав Ніколайчук.

Як повідомлялося, зростання споживчих цін в Україні в серпні 2022 року прискорилося до 1,1% з 0,7% у липні, а у річному вимірі за підсумками серпня цього року інфляція зросла до 23,8% з 22,2% за підсумками липня. та 21,5% за підсумками червня.

Як повідомлялося, у 2021 році інфляція в Україні зросла до 10% з 5% у 2020 році та 4,1% у 2019 році, а базова – до 7,9% проти 4,5% роком раніше. НБУ прогнозував прискорення інфляції цього року до 31%, зокрема за підсумками третього кварталу – до 25,6%.




Просмотров: 288
Другие новости