Компании

все компании

Австрія досягла цільового рівня запасів газу в ПСГ

4 жовтня 2022 року, 13:32
Австрія майже без запізнення досягла цільового рівня запасів у своїх сховищах у 80% від їхньої місткості. Загальний рівень запасів ЄС наближається до 90%. Продовжують курс на досягнення директивного рівня Угорщина та Болгарія, а Латвії вже точно не досягти нормативу.

Заявка на транзит російського газу через територію України – на рівні попередніх днів та місяців.

УКРАЇНСЬКИЙ ТРАНЗИТ
"Оператор ГТС України" прийняв від "Газпрому" заявку на транзит на вівторок обсягом 41,1 млн куб. м, повідомляє українська компанія. Показник у понеділок становив 41,8 млн куб. м. Потужності заявлені лише по одній із двох точок входу до ГТС країни - газовимірювальної станції "Суджа". Коридором через ДВС "Збереження" заявки не прийнято.

ВДТСУ оголосив форс-мажор прийому газу для транзиту через "Збереження" через неможливість здійснювати оперативно-технологічний контроль за компресорною станцією "Новопськ". Маршрут через "Збереження" забезпечував транзит понад 30 млн куб. м на добу.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ РИНОК
Тепла погода бабиного літа знижує котирування газу в Європі. Спотова ціна газу опустилася до мінімуму з червня. Контракт "на день вперед" на хабі TTF у Нідерландах закрився на рівні $1298 за тисячу кубометрів. В Азії найдорожчий зимовий - січневий - ф'ючерс на індекс JKM Platts (Japan Korea Marker; відображає спотову ринкову вартість вантажів, що поставляються до Японії, Південної Кореї, Китаю та Тайваню) коштує зараз $1513.

У понеділок вітроенергетичні установки забезпечили 13,7% енергобалансу щодо ЄС, свідчать дані асоціації WindEurope. Середній показник минулого тижня був 19%.

Газопровід "Північний потік" повністю зупинено. Наприкінці вересня відбулася розгерметизація двох ниток першого "Північного потоку" та однієї - "Північного потоку 2" поблизу датського острова Борнхольм.

Наразі розслідування інцидентів із витоком газу з "Північних потоків" ведуть Швеція та Данія. Крім того, за інформацією Associated Press, очікується формування міжнародної групи для розслідування за участю, зокрема, ФРН, Данії та Швеції.

Європейські термінали ЗПГ, за даними Gas Infrastructure Europe, у вересні працювали із середньою продуктивністю 59%, як і у серпні. З 16 вересня у статистиці відображаються поставки з нового приймального терміналу в Нідерландах – EemsEnergy LNG.

ЗАПАСИ ГАЗУ В ЄВРОПІ
Водночас Європа продовжує закачування до підземних сховищ. Наприкінці серпня середній рівень резервів у ПСГ регіону досяг мінімального цільового рівня 80%. Після цього було помітно деяке скорочення темпів накачування.

У середньому наразі запаси зросли до 89,32%, повідомляє асоціація Gas Infrastructure Europe. Приріст за останню звітну добу (2 жовтня) становив 0,35 процентного пункту.

На даний момент перевищили цільовий 80-відсотковий рівень сховища Бельгії, Чехії, Хорватії, Данії, Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Польщі, Португалії та Іспанії. Австрія за підсумками газової доби 2 жовтня прозвітувала про перевищення цільового рівня.

Відстаючі - Болгарія, Угорщина та Латвія. Болгарії до 80% треба качати газ ще тиждень-півтора, Угорщини - три тижні.
Запаси газу в Інчукальній ПСГ у Латвії - найнижчі в ЄС - вони завмерли на рівні 53%. Це ПСГ відповідає за резервне газопостачання чотирьох країн: трьох держав Балтії та Фінляндії.

ЗАПАСИ У США
У США трохи покращилася ситуація із закачуванням газу до сховищ. Припинення роботи кондиціонерів та відсутність потреби в опаленні дозволяють галузі спрямовувати більше газу до ПСГ. Заповненню сховищ сприяло припинення експорту через термінал Freeport LNG через аварію. Також у вересні-жовтні на плановий ремонт на 17 днів зупиниться завод Cove Point потужністю 5,25 млн тонн на рік, обсяги, що експортуються через нього, також залишаться на внутрішньому ринку. Попереду ремонти та на інших СПГ-заводах.

Темп закачування за останній звітний тиждень залишився таким самим, як і за попередній - було акумульовано 2,9 млрд куб. м.
Поточний рівень запасів становить близько 74%, що суттєво поступається показникам запасів у ПСГ Європи (ЄС подолав цей рівень півтора місяці тому).

Наразі запаси газу в ПСГ у США лише на 6,5% перевищують мінімальний показник для тих самих дат останніх п'яти років, свідчать дані управління енергетичної інформації (EIA) Міненерго США. Відставання від норми (середнього рівня за ті самі дати останніх п'яти років) становить 9%.




Просмотров: 336
Другие новости