Компании

все компании

Молдавський оператор ГТС запровадив віртуальний реверс із Україною

2 жовтня 2022 року, 13:45
Молдавський оператор ГТС з 28 вересня 2022 року підтверджує номінації на здійснення транспортування природного газу у вигляді віртуального реверсу (backhaul) у точці з'єднання "Гребенніки", повідомив "Оператор ГТС України" у п'ятницю.

"ОГТСУ довгий час працював з партнерами з реалізації цієї можливості. Довгоочікуване впровадження віртуального реверсу Молдова відкриває шлях до транспортування природного газу Трансбалканським коридором в обох напрямках", - зазначив начальник управління роботи із замовниками послуг ВДТСУ Андрій Прокоф'єв.

Потенційна потужність Трансбалканського коридору становить до 20 млрд. куб. м на рік. Маршрут відкриває для замовників можливість імпорту газу з LNG-терміналів у Туреччині та Греції.

"Трансбалканський коридор відкриває можливості не тільки для України. Переваги через доступ до нових ринків газу відкриваються і для країн Центрально-Східної Європи з можливістю зберігати ресурс у підземних газових сховищах України", – додала директор з питань взаємодії з держорганами та організаціями Ольга Бєлькова.
Оператор ГТС України сподівається на законодавче врегулювання можливості транспортування у вигляді backhaul на довгостроковій основі.

Як повідомлялося, ВДТСУ з 1 серпня 2022 року збільшив обсяги можливості вимірювання природного газу в точці з'єднання "Гребеніки" (між Україною та Молдовою) у 1,5 раза – з 3,96 до 6,12 млн куб. м на добу, забезпечивши цим виконання Україною всіх передумов для запуску Трансбалканського коридору.

Збільшення обсягів виміру природного газу в перспективі відкриває ширші можливості як для українських, так і для європейських трейдерів. А саме: замовники країн ЄС зможуть імпортувати Трансбалканським коридором газ із LNG-терміналів у Греції та Туреччині через територію України до Угорщини, Словаччини, Польщі.




Просмотров: 401
Другие новости