Компании

все компании

Кабінет міністрів України хоче активізувати співпрацю з українським легпромом для забезпечення потреб ЗСУ

26 вересня 2022 року, 14:44
Кабінет міністрів України має намір активізувати співпрацю з вітчизняною легкою промисловістю для забезпечення потреб Збройних сил України (ЗСУ) та інших оборонних відомств, повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Питання держзамовлення для забезпечення ЗСУ продукцією вітчизняного легпрому обговорювалося під час відкритого засідання правління асоціації "Укрлегпром" за участю першого віце-прем'єр-міністра – міністра економіки Юлії Свириденко та близько 50 представників галузевих виробництв у Новограді-Волинському.

"Держбюджет України на наступний рік — це бюджет країни, що воює. Тому уряд активізує співпрацю з бізнесом, який забезпечує потреби ЗСУ та інших оборонних відомств, зокрема, з вітчизняним легпромом. Сьогодні наше завдання налагодити стійку співпрацю, забезпечити планування на середньо- та довгострокову перспективу та підтримати підприємства галузі", - цитує Свириденка прес-служба міністерства.

Свириденко наголосила, що більшість держзамовлень мають залишатися всередині країни та зазначила, що пріоритетом залишається підтримка малого та середнього бізнесу, а понад 60% підприємств легпрому – це мікропідприємства, 25% – малі, 12% – середні. Згідно з експертизою "Укрлегпрому", потужності українського виробництва готової продукції дозволяють забезпечити потреби ЗСУ на 70-80%, а за деякими позиціями – на 100%.

"Отже, вирішення проблеми середньо- та довгострокового планування з урахуванням порівняно тривалих технологічних процесів виробництва дозволить налагодити процес сталого забезпечення оборонних відомств продукцією вітчизняного виробництва", - резюмує Мінекономіки. Керівники підприємств галузі під час зустрічі домовилися відпрацювати алгоритм планування для прискорення виробництва та найближчим часом подати його Мінекономіки.

Учасники засідання також обговорили питання щодо посилення конкурентних позицій українських виробників на внутрішньому ринку, фіксованої цінової політики у сфері держзамовлень, броні для працівників галузі. Раніше власник групи "Текстиль-Контакт" Олександр Соколовський на своїй сторінці у Facebook наголошував, що формувати замовлення, проводити переговорні процедури та підписувати хоча б попередні домовленості з розбивкою за місяцями 2023 року треба розпочинати вже у вересні.

"Якщо це, як завжди, почнеться з першого кварталу 2023 року, то знову буде провал за сировиною (термін доставки якого збільшився в рази)", - зазначав він. "Укрлегпром" об'єднує понад 250 підприємств із обсягом виробництва понад 60% від загального виробництва товарів легкої промисловості України. У червні 2022 року асоціація стала членом Європейської Конфедерації одягу та текстилю EURATEX.




Просмотров: 225
Другие новости