Компании

все компании

Акції Ferrexpo подешевшали на 5,7%

20 вересня 2022 року, 20:34
Курс акцій гірничорудної компанії Ferrexpo plc через три години після початку торгів у вівторок опустився на 5,67% на новини про програш компанії в апеляції в судовому спорі з колишніми акціонерами про визнання недійсним договору 2002 року про купівлю-продаж 40, % акцій її найбільшого українського активу – Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК).

Згідно з інформацією на сайті Лондонської фондової біржі (LSE), на 10:00 за лондонським часом вони котирувалися по 143 пенси за акцію порівняно зі 155,82 пенсами на закриття в п'ятницю (у понеділок торги на біржі не проводилися) та 152 пенсами на відкриття у вівторок.

"Купа іноземних інвесторів купувала акції української компанії, а тепер вони з подивом дізнаються, що українські суди вирішили відіграти назад угоду 20-річної давності, і тепер цим іноземним інвесторам належить лише дуля з маком. Не через Путіна. Не через війну . А через рішення українського суду.

Який винайшов машину часу і вирушив у минуле", – прокоментував таке рішення суду представник інвесткомпанії Dragon Capital Сергій Фурса у Facebook. Він нагадав, що напередодні президент України Володимир Зеленський говорив із головою найбільшої інвесткомпанії світу BlackRock Ларрі Фінком про залучення приватних інвестицій в Україну, проте подібні рішення судів відлякуватимуть міжнародних інвесторів від країни. "На даний момент будь-який іноземний інвестор дивитиметься на будь-яку українську компанію, акції якої він купував або думав купити як на бомбу сповільненої дії.

А сотні фондів, які володіють акціями Ferrexpo, подумають, що інвестувати в Україну - це завжди погана ідея", - вважає Фурса. BlackRock 19 вересня повідомила на біржі, що частка підконтрольних їй компаній та фондів у Ferrexpo 16 вересня опустилася нижче за 5% з 5,35% до цього. Як повідомлялося, у 2002 році чотири компанії-нерезиденти з групи VS Energy (Gilson Investments, Calefort Developments, Emsworth Assets і Trimcroft Service) продали 40,19% акцій ПГЗК особам, пов'язаним із нинішнім мажоритарним власником Ferrexp, що належали їм у сукупності.

Потім було проведено кілька додаткових емісій, внаслідок яких і серії інших перепродажів, а також примусового викупу акцій у міноритаріїв у рамках процедури squeeze-out єдиним акціонером ПГЗК стала Ferrexpo, котирована на Лондонській фондовій біржі. У 2005 році ці чотири компанії звернулися до суду з позовом про визнання договорів купівлі-продажу та допемісій недійсними.

Вищий господарський суд України у лютому 2015 року підтримав прийняте раніше рішення Верховного суду країни та позицію ПГЗК у корпоративній суперечці, яка тривала близько 10 років, відмовивши позивачам. Однак наприкінці 2020 року вказані колишні акціонери ПГЗК знову оскаржили цю угоду в українському суді, і програвши в першій інстанції у травні 2021 року, досягли успіху в апеляційній інстанції.

теги: Ferrexpo, акція



Просмотров: 314
Другие новости