Компании

все компании

Індія заборонила експорт подрібненого рису та ввела експортне мито на інші види цього зерна

11 вересня 2022 року, 15:38
Індія заборонила експорт подрібненого рису та ввела експортне мито на інші види цього зерна, що ще більше посилить глобальний інфляційний тиск і посилить проблеми з постачанням продовольства, пише The Wall Street Journal.

Управління зовнішньої торгівлі Індії опублікувало цю вказівку пізно ввечері в четвер, у п'ятницю вона набула чинності.
У країні було введено 20% мито на експорт білого і коричневого рису, на які припадає близько 60% загальносвітового обсягу продажів Індії. Пропарений рис та басмати не підпали під обмеження. Експорт подрібненого рису буде дозволено до 15 вересня у тих випадках, коли навантаження почалося до заборони та вантажі вже були передані на митницю.

Індія є найбільшим постачальником рису у світі. За даними низки місцевих експортерів, країну припадає понад 40% світової торгівлі цим зерном.
У тому числі Індія виступає провідним постачальником дешевшого подрібненого рису в деякі африканські країни, які використовують його як основний продукт харчування. Китай також є великим покупцем подрібненого рису, використовуючи його як корм для тварин, а також для виробництва локшини та вина.

Заборона на експорт рису та нові мита є третім великим кроком Індії щодо обмеження експорту продуктів харчування, викликаного побоюваннями щодо скорочення постачань та інфляції. У травні Індія обмежила експорт пшениці та цукру на очікуваннях, що виробництво постраждає від спеки у різних регіонах країни після найспекотніших березня та квітня більш ніж за 100 років.

Після цього через недостатню кількість дощів у червні-серпні в ключових штатах Уттар-Прадеш, Західна Бенгалія і Біхар посіви рису скоротилися на 13% - до 23,1 млн га в порівнянні з 26,7 млн ​​га роком раніше, повідомляло міністерство. сільського господарства країни. Збір урожаю розпочнеться у жовтні.

Минулого фінансового року, який завершився у березні, експорт рису з країни досяг рекордних 21,2 млн. тонн у порівнянні з 17,8 млн. тонн роком раніше. При цьому виробництво зросло також до максимуму і склало 129,66 млн. тонн проти 121,1 млн. тонн у попередній рік.

Рішення Індії припинити експорт подрібненого рису коштуватиме їй частки на ринку, оскільки покупці можуть переключитися на В'єтнам та Таїланд, які є другим і третім за величиною експортерами цієї сільгоспкультури, вважає старший виконавчий директор Всеіндійської асоціації експортерів рису Винод Каул.
"Заборона жахливо вплине на становище Індії на світовому ринку", - сказав він.

Країна минулого фінроку експортувала близько 3,8 млн. тонн подрібненого рису, з початку поточного (у квітні-червні) 1,4 млн. тонн. За нинішніх обмежень закордонні поставки впадуть майже на 50% - приблизно до 2 млн тонн, додав Каул.

Котирування акцій найбільших індійських виробників та експортерів за підсумками торгів у п'ятницю знизилися: KRBL Ltd. – на 1%, LT Foods Ltd. - на 5% та Chaman Lal Setia Exports Ltd. – на 3,9%.

По материалам: The Wall Street Journal





Просмотров: 552
Другие новости