Компании

все компании

Latvenergo підвищить тарифи на тепло

2 вересня 2022 року, 12:21
Комісія з регулювання громадських послуг (КРОУ) Латвії затвердила нові тарифи на теплову енергію для ТЕЦ-1 і ТЕЦ-2 Latvenergo, які будуть у кілька разів вищими за колишні, в результаті чого підвищить тарифи на тепло та Rigas siltums ( основний постачальник теплової енергії в Ризі – ІФ).

Як повідомили агентству BNS у КРОУ, враховуючи, що 88% тарифу на вироблену теплову енергію становить природний газ, а витрати на нього відносно непостійні, Latvenergo було запропоновано визначити порядок застосування тарифів ТЕЦ-1 і ТЕЦ-2.

У рішенні КРОУ тарифи на природний газ встановлені у ціновому інтервалі від 10 до 225 євро за МВт.год. без урахування ПДВ. У вересні цього року тариф на теплову енергію, вироблену ТЕЦ-1, становить 53,49 євро за МВт.год., ТЕЦ-2 - 54,41 євро за МВт.год. У Latvenergo агентству BNS повідомили, що за ціни природного газу 140 євро за МВт.год кінцевий тариф складе приблизно 185-190 євро. Нові тарифи на теплову енергію набудуть чинності з 1 жовтня.

Тарифи були підвищені у зв'язку з "дорожчанням палива (природного газу), зростанням вартості квот на викиди, зниженням кількості енергії, що виробляється, майже вдвічі, а також непередбаченими витратами в останній опалювальний сезон".

"Ціни на природний газ у Європі досягли безпрецедентного рівня, зараз ціни на біржі в деякі дні перевищують 300 євро за МВт", - зазначила голова КРОУ Алда Озола.

За її словами, підвищення тарифів вплине на жителів Риги, тому майбутньої "взимку як заходи щодо підвищення енергоефективності, так і заходи підтримки відіграватимуть особливо велику роль". За даними КРОУ, після підвищення тарифів ТЕЦ-1 та ТЕЦ-2 перегляне свої тарифи та Rigas siltums. ТЕЦ-1 і ТЕЦ-2 забезпечують близько 45% всього тепла, що передається споживачам Rigas siltums, решту теплової енергії виробляє сама компанія, використовуючи як природний газ, так і біомасу (щепу). КРОУ нагадала, що з 1 жовтня домогосподарства отримуватимуть державну підтримку. Повідомлялося, що із 15 серпня Rigas siltums підняла тариф на теплоенергію. Він зріс на 15,3% - до 85,45 євро за МВт.год. без урахування ПДВ. Попереднього разу тариф Rigas siltums змінювався 11 березня цього року, збільшившись на 11% - до 74,08 євро за МВт.год.

Як повідомляв на початку серпня мер Риги Мартінш Стакіс, Rigas siltums забезпечило себе газом як мінімум до кінця лютого. За його словами, тактика Rigas siltums полягає у тому, щоб закуповувати газ партіями невеликого обсягу.

Як повідомили агентству BNS в міністерстві економіки Латвії, відомство розробило заходи підтримки домогосподарств для компенсації зростання цін на енергоресурси. У тому числі розроблено способи підтримки домогосподарств, що використовують для опалення дрова та деревні брикети, а також удосконалено механізм підтримки споживачів природного газу.

Планується надання допомоги домогосподарствам, які для опалення використовують електрику. Уряд розгляне умови підтримки 9 серпня, а сейм – 11 серпня. Заходи охоплюватимуть період із 1 травня 2022 року до 30 квітня 2023 року. На цей час планується також компенсація витрат населення на теплопостачання.

Latvenergo належить державі, займається виробленням та торгівлею електричною та тепловою енергією, працює на газовому ринку.




Просмотров: 391
Другие новости