Компании

все компании

Мінекономіки України у 2022 році очікує на спад ВВП не менше 30-35%

26 серпня 2022 року, 22:11
Міністерство економіки України у 2022 році очікує на спад ВВП не менше 30-35%, а на наступний рік розробило чотири макросценарії, які в залежності від умов дають від 0,4% подальшого зниження до 15,5% зростання економіки, повідомила перший віце-прем'єр -

Міністр економіки Юлія Свириденко. "У співпраці з Мінфіном, НБУ, експертним середовищем ми сформували чотири можливі сценарії - залежно від умовно ймовірних варіантів розвитку подій на фронті, тривалості війни або, принаймні, різної інтенсивності та географічного охоплення, швидкості відновлювальних процесів, з урахуванням обсягу міжнародної донорської допомоги, надходження інвестицій тощо”, – написала вона у стовпчику для видання “Фокус”.

Свириденко додала, що також сформовано цільове бачення розвитку України на наступні 10 років, яке викладено у "Плані відновлення України". Планується за допомогою країн-партнерів збільшити ВВП до $500 млрд порівняно з рекордними $200 млрд у довоєнному 2021 році.

За її словами, план відновлення має п'ять важливих кроків: відновити підприємства, максимально швидко відновити економіку до довоєнного стану, зробити Україну привабливою для капіталу, побудувати логістичні маршрути для доставки продуктів до Європи за 72 години та забезпечити доступ до сировини для експорту переробленої продукції та стимулювання переробки.

Перший віце-прем'єр наголосила, що утримання ситуації сьогодні і ці плани відновлення неможливі без потужної підтримки закордонних партнерів, їхньої макрофінансової допомоги.

Вона також згадала обнулення мит на українські товари з іншими країнами, транспортний безвіз від ЄС, який прискорить логістику у західному напрямку та передачу зброї від партнерів.

Ці пункти допоможуть швидше відновити економіку та деокупувати захоплені території. За словами Свириденка, дуже важливо підтримувати макроекономічну стабільність, оскільки Україні доводиться витрачати більші обсяги фінансових ресурсів для ведення бойових дій.




Просмотров: 295
Другие новости